НИКОГА не засаждайте ТЕЗИ двойки растения в една и съща градина

1587
НИКОГА не засаждайте ТЕЗИ двойки растения в една и съща градина
Снимка: Ackerhelden/Luiza Puiu

Алелопатията - свойството на живите организми да отделят химикали, които потискат развитието на другите растения и живи организми - е явление, което предизвиква предизвиква интереса на учените. Това свойство не само влияе на културите в градината, но също така засяга и гъбите и животните.

Важно е да се има предвид, че при засаждането на растения в градината, не винаги е въпрос на химия, а се препоръчва да не се засаждат близки "роднини" едно до друго, поради риска от взаимно влияние.

1. Картофи и домати

Картофите и доматите принадлежат към едно и също семейство, наричано Solanaceae. Те са предразположени към едни и същи болести и често се атакуват от едни и същи насекоми, като например колорадският бръмбар. Затова е препоръчително да не се засаждат млади разсади от домати до картофени лехи, тъй като колорадският бръмбар не пропуска възможността да нападне и патладжаните и чушките.

Засадете слънчоглед в градината и увеличете драстично реколтата от краставици

2. Грах и лук

Всички представители на семейство Амарилис, като лукът, дивият лук и празът, са полезни за човешкото тяло, но същевременно потискат растежа на бобовите растения. Затова е добре да се засаждат моркови, зеле, магданоз и краставици до граха. Също така, нахутът и бобът не се вкореняват добре до чесъна.

3. Чушки и боб

Фасулът не е приятелски настроен към чушките поради опасното заболяване - антракноза. Тази гъбична инфекция поражда стъблата, листата и плодовете на растенията. Същата инфекция засяга и тиквите (пъпеши, тиквички, краставици), както и горските храсти като малини, касис и цариградско грозде. Затова е препоръчително да се държат на разстояние от сладките зеленчуци.

7 двойки растения, които не могат да бъдат засадени в една градина

4. Маруля и броколи

При засаждането на маруля след броколите, алелопатията се проявява през следващата година. Зелето отделя вещества в почвата, които пречат на развитието на марулята. Въпреки това, салатата се вкоренява успешно до краставици, репички, цвекло и ягоди.

5. Морков и копър

Опитните градинари знаят, че копърът оказва негативно влияние върху растежа на морковите, въпреки че няма научни доказателства за това. Също така, морковите не са в добри отношения с магданоза и кориандъра, но отговарят на лука и чесъна.

6. Зеле и грозде

Гроздето трябва да се държи на разстояние от зелевите лехи, тъй като вкусът на плодовете му се влошава. От друга страна, риганът, босилекът и здравецът помагат на зелето, като отблъскват вредните насекоми с аромата си. Зелето се чувства добре в компанията на копъра, ментата, лайката и градинския чай.

7 двойки растения, които не бива да засаждате в съседство

7. Краставици и тиквички

Тиквичките, растящи около краставиците, негативно влияят на вкуса на младите краставици и развалят семената им. Въпреки това, зеленците се справят много добре с други култури и често пречат на тях с натрапчивите си мигли, отнемайки им слънчевата светлина и влагата. Затова е препоръчително да се засаждат в далечния ъгъл на градината или в отделна оранжерия.

В заключение, при засаждането на растения в градината е важно да се има предвид алелопатията и взаимното влияние между тях. Спазвайки препоръките за разполагане на растенията, ще помогнете за подобряване на растежа и урожайността им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Защо и как опитните градинари използват мляко в градината

Грешките, заради които краставиците стават криви

Само опитните градинари НЕ изхвърлят това - тази течност бори листните въшки и увеличава реколтата

Възможно ли е отглеждането на домати без поливане?

Билката, която е най-добрият тор за краставиците

2 домашни еликсира, с които орхидеята ви ще цъфти като луда

Дейности през МАЙ в домашната градина

Изборът на семена през май: Какво може да се сади през този период в градината?

Подходящи условия за отглеждане на успешна реколта от домати

Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com