Някои хитрини за по-добър цъфтеж и растеж при мушкатото

50451
Някои хитрини за по-добър цъфтеж и растеж при мушкатото
Снимка: iStock

Докато мушкатото е в своя активен период на цъфтене, е добре да се подхранва почвата му поне веднъж седмично чрез подходящи торове, които да се смесят с влажната почва. В сдържанието си те трябва да имат азот, фосфор и калий.

За удължаването на периода на цъфтене трябва да се осигури на мушкатото подходящата почва, която да съдържа разнообразни хранителни вещества на растението. Поливайте го през лятото обилно, но не прекалявайте. За образуването на достатъчно цветни пъпки е добре растението да прекара зимата в подходящо закрито помещение.

Как да помогнем на мушкатото да цъфти до декември?

След като започне да става все по-студено в предстоящите дни и месеци и паднат първите слани, всички прибираме цветятата на завет и топ...

Невероятната популярност на мушкатото се дължи на непретенциозност относно грижи, дълго време на цъфтеж и богато разнообразие от цветове. Важна роля в грижата за растенията играе подхранването. Например, торенето  с обикновен йод стимулира обилния цъфтеж. Неговото развитие е най-добре докато е още младо растение, затова ако искате дългогодишно да се радвате на неговите цветове е добре да вкоренявате ново растение през втората половина на лятото поне веднъж годишно.

Когато засаждате мушкато, е добре да се добави и малко дървесна пепел към почвата, защото тя съдържа много калий и фосфор и ще спомогне по-добрия растеж и развитие на растението. Хубаво е да бъде и подрязвано, за да се предизвика поява на нови цветове.

Самото подрязване е добре да се прави с градинска ножица или остър нож, като преди това са дезинфекцирани със спирт или антибактериален препарат. След което се отрязват стъблата на мястото на листните възли и се обработват с въглен самите разрези. Есенно време е добре да се почиства растението от увяхналите цветчета и стъбла. Добре е мушкатото да се полива преди изгрев сутрин или късно вечер с дъждовна или престояла вода.

Мушкатото може да бъде подхранвано и със зехтин, като се сложат няколко капки  непосредствено до корените му. Това е добре да става веднъж месечно и ще спомогне за израстването на силно и здраво растение. За поддържането на здравите му листа не бива да се мокрят при тяхното поливане. Мушкатото се нуждаят от подходяща грижа за обилен цъфтеж. Растението ще ви зарадва с ярка зеленина, буен цъфтеж и деликатен аромат, ако собственикът му изпълни редица прости условия.

С тези простички трикове вашето МУШКАТО ще цъфти и през ЗИМАТА

Повечето хора са свикнали да зарязват саксиите с мушкато през зимата. Те ги оставят на балкона или на стълбището, защото са убедени, че...

Мястото, избрано за отглеждане, трябва да е топло и светло. Перваза на прозореца от югозападната страна на стаята ще бъде най-подходящ. По-добре е да се уверите, че при горещо време пряката слънчева светлина не пада върху цветето, не изгаря листата и нежните венчелистчета. В допълнение се изисква пространство, така че съседните саксии със стайни цветя трябва да бъдат поставени на известно разстояние от него.

Саксиите за мушкатото се избират средни по размер с дупки на дъното. Първо, дренажът се поставя в контейнера за засаждане. Почва, състояща се от торф, пясък и градинска почва, се изсипва върху дебел дренажен слой. В навлажнената почва се прави вдлъбнатина, в която се поставя корена на цветето и се притиска плътно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Цветето, което трябва да засадите през месец май

Растенията, които ще прогонят вредителите от доматите - засадете ги до тях

Как да НЕ поливате орхидеята - 5 грешки, заради които тя не цъфти

Сложете това в дупката за засаждане на пипера - рецепти от тефтера на баба

Засаждане на дървета, които са устойчиви на суша

5 впечатляващи комбинации от растения за вашата цветна градина

Какви са най-честите грешки при торене на ягодите?

Полезни броколи в градината: Кога и при какви условия да засадите?

Кога да засадите моркови в домашната градина?

Особености при засаждане на краставици, за да имате голям УСПЕХ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com