Орхидеята и мушкатото ще цъфтят по-дълго, ако ги полеете с това

40640
Орхидеята и мушкатото ще цъфтят по-дълго, ако ги полеете с това
Снимка: iStock

Много домакини обичат орхидеята и мушкатото заради красотатата, която излъчва цветовете им. Но за да цъфтят капризните растения, трябва да положите усилия и да ги наторите, най-вече през това време от годината.

Топлият сезон приключва и много скоро стайните цветя ще започнат период на покой. Въпреки това, все още има време за удължаване на цъфтежа на растенията и простите торове ще помогнат за постигането на това.

Удължаване цъфтежа на мушкатото и орхидеята

По правило виолетки, орхидеи и мушкато продължават да цъфтят през септември. Но също така може да се окаже, че растителният ресурс на тези цветя е изчерпан и след цъфтежа те започват да боледуват и да изсъхват. Ситуацията може да се подобри, но само ако добавите нова порция хранителни вещества.

Орхидеята ще започне да цъфти с пищни цветове, ако направите това

Дървесната пепел и гранулираната захар са перфектни опции за целта.

След изгаряне на дървата винаги остава пепел, която е по-добре да не се изхвърля, тъй като е ценен тор. Пепелта не само подхранва растенията с полезни микроелементи, но и дезинфекцира почвата в саксията.

Пепелта може да се използва по сух метод, т.е. изсипете 1 ч. л. във всяка саксия или пригответе питателна инфузия и я използвайте за поливане. За да направите това, трябва да вземете 50 гр дървесна пепел и да я залеете с 1 литър вода. Смесете съставките и оставете за 24 часа.

Гранулирана захар - този хранителен продукт често се използва за по-дълго запазване на откъснатите цветя. Ако добавите лъжица захар към водата, букетът ще издържи по-дълго от обикновено. Можете да използвате съставката и за стайни цветя.

В същото време трябва внимателно да подходите към нейната употреба и да сте сигурни, че захарта не предизвиква развитието на патогенна микрофлора в почвата. Ето защо е по-добре да приготвите захарен разтвор от 1 ч. л. захар, разтворена в 1 литър вода, а не да изсипвате кристална захар директно в тенджерата.

Обикновено захарният тор се използва вместо вода за напояване за период от един месец. След това много градинари отбелязват, че закърнелите растения започват да изглеждат по-добре, а здравите произвеждат свежи пъпки.

Гранулирана захар и дървесна пепел могат да се използват едновременно. Например, изсипете пепел в почвата и след това полейте със захарна вода. В този случай пепелта не само ще действа като тор, но и ще предотврати появата на мухъл в саксията.

Когато поливате растенията, трябва внимателно да следите състоянието на почвата в саксията. Цветята не трябва да се преполиват, тъй като излишната влага ще доведе до загниване на кореновата система. Теменужки, здравец, орхидеи, сукуленти и други стайни растения са особено чувствителни към поливане. Затова трябва да спазвате правилото, че е по-добре течността да бъде недостатъчна, отколкото да е в по-голямо количество.

Още: Мушкатото и орхидеята ще цъфтят без да спират - трябват ви 2 грама от това

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Защо листата на доматите пожълтяват?

Как да определим на колко дни да поливаме доматите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com