Отглеждане на бегонии: Съвети, с които ще се радвате на обилен цъфтеж

1315
Отглеждане на бегонии: Съвети, с които ще се радвате на обилен цъфтеж
Снимка: Nyles McNierney / Pixabay

Бегониите са чудесен начин за разкрасяване на дома и градината. Грижата за бегониите е лесна, особено при отглеждането им от грудки.

Тези очарователни растения могат лесно да бъдат засадени в плитка кашпа с компост или влажен торф в началото на пролетта. След като растенията покълнат и времето позволи през май или юни, бегониите могат да се преместят на открито. Нека разгледаме грижите за бегониите.

Още: Стайни растения, които не се нуждаят от много слънчева светлина

Съвети за отглеждане на бегонии от грудки

Грижата за бегониите започва с правилното засаждане. Тъй като много хора ги отглеждат като едногодишни растения, някои от тях може да не са толкова добре запознати с растенията от грудки. Първо, винаги засаждайте растенията бегония с вдлъбнатата страна нагоре (вдлъбнатина на върха) или малко над или на нивото на повърхността на компоста/почвата. Внимателно избутайте зародишите на мястото им и след като ги засадите, полейте обилно. Уверете се обаче, че водата не е попаднала във вдлъбнатината на завръзите, тъй като това може да доведе до загниване. Поставете кашпата на топъл перваз на прозореца или в отопляем разсадник. Отглеждането на бегонии от грудки изисква топли температури, обикновено между 21 и 24 градуса по Целзий. Използването на пластмасов капак също е приемливо, стига да се осигури подходяща вентилация по време на грижите за бегониите.

Грижа за бегониите

Грижата за бегониите след поникването на цветовете е лесна. Когато времето позволява, бегониите могат да се пресадят в градинската леха на разстояние от 25 до 46 см.. По същия начин те могат да се поставят в контейнери на разстояние от около 8 до 10 cm.. Оставяйте достатъчно място между растенията, за да се осигури достатъчна циркулация, за да се предотврати възможността за развитие на плесен. Когато се грижите за бегониите, не забравяйте да им осигурите добре дренирана, органична почва и да ги поставите на слънчево или леко засенчено място. Въпреки че бегониите се радват на редовно поливане, внимавайте да не ги държите постоянно много влажни, тъй като това също може да доведе до проблеми с плесен, както и с гъбички. Намалете поливането, когато листата пожълтеят през есента. При студен климат цветовете на бегонията трябва да се извадят и да се съхранят на хладно и сухо място през зимата, обикновено в средата на октомври.

Допълнителни грижи за бегонията

По време на вегетацията може да се наложи бегониите да бъдат защитени от вредители като охлюви и червей. Тези вредители обичат да се хранят с младите издънки и листата. Гъсеници, трипси, акари и брашнени дървеници също могат да нападнат бегониите, при редовни грижи обаче вредителите рядко се превръщат в проблем. Грудковите бегонии могат да се размножават лесно чрез резници през пролетта или чрез разделяне. Разделяйте бегониите, докато са в покой или когато леторастите са все още малки.

Още: Как да си отгледаме лавандула в двора

За да предотвратите гъбични заболявания, посипете ги със сяра на прах и ги оставете да изсъхнат, преди да ги засадите. Грижата за бегониите си заслужава усилията, които се изискват, тъй като те вършат по-голямата част от работата, осигурявайки безкраен цвят и красота в градината. Сега, след като вече имате някои съвети за отглеждане на бегонии от зародиши, грижата за бегониите, отглеждани от грудки, ще бъде лесна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com