Пепел за богата реколта от краставици до октомври - просто направете това

22808
Пепел за богата реколта от краставици до октомври - просто направете това
Снимка: iStock

В края на лятото краставиците започват да дават по-малко плодове. Това се влияе от времето, става по-хладно (особено през нощта), сутрин е мъгливо, често вали.

За да удължите периода на плододаване на този зеленчук до октомври, трябва да го подхранвате по-често и по-обилно с калиеви и азотни торове. В случая може да използвате пепел.

Пепел за удължаване на плододаването на краставиците

Подхранването с дървесна пепел може да се осъществява на всеки 5-7 дни, като се прави по-концентриран и наситен разтвор (например 200-400 грама пепел на 10 литра вода).

По същия начин листното подхранване може да се извърши с разтвор на калиев сулфат или дори по-добре с калиев монофосфат .

Подхранването с инфузия от сено може да се прилага всеки ден (или през ден), комбинирано с поливане. Същото важи и за торене с ферментирал оборски тор (пилешки тор).

Веднага полейте краставиците с това и листата им няма да пожълтеят

Няма да е излишно и пръскането с микроелементи, например с йоден разтвор. Може да се използва смес с микроелементи като магнезиев сулфат, борна киселина и също така да добавите калциев нитрат (азотно-калциев макротор).

Торенето на насажденията с пепел е почти най-ефективният тор за богата реколта и удължаване на плододаването (пепелта от бреза съдържа до 10-12% калий, 4-6% фосфор, 30-40% калций и други микроелементи, включително магнезий и бор, но не и азот ). Може се прилага практически от самото начало на цъфтежа на растението на всеки 7-10 дни (особено през периода на плододаване).

Освен това опрашването на растенията с пепел помага в борбата срещу много вредители по тях - листни въшки, паякообразни акари, както и охлюви. 

Така че, за да приготвите разтвор от дървесна пепел за поливане на насажденията, трябва да вземете 1-2 чаши пепел (100-200 грама) и да ги разредите в 10 литра вода. След това изсипете под корена в количество 3-5 литра разтвор на 1 кв. метър площ или 0,5-2 литра на 1 растение.

Ако искате да увеличите разтворимостта на съединения на калций, магнезий , желязо и други микроелементи , когато използвате разтвор на пепел, тогава трябва да добавите към него оцетна киселина (50-100 ml 9% оцет на 10 литра разтвор).

Дървесната пепел може да се използва както в суха форма (просто поръсете шепа пепел близо до растението преди поливане) , така и за листно подхранване (пръскане на листата), само в този случай концентрацията на разтвора трябва да бъде 2 пъти по-ниска - на 10 литра вода се слага 1 / 2-1 чаши пепел или 50-100 грама.

Още: Полейте краставиците с този сладък разтвор и ще ги берете до падането на студа

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com