Поливайте розите така и студът няма да ги съсипе

2601
Поливайте розите така и студът няма да ги съсипе
Снимка: iStock

За да могат розите да издържат нормално на зимния студ, трябва да се извършат редица важни процедури през септември и една от тях е именно правилното поливане. С негова помощ можете ефективно да защитите храстите от предстоящото студено време.

Също така се счита, че този метод ще укрепи цветята, така че през следващата година те ще растат невероятно буйни и красиви.

Правилно поливане на розите през септември

Важно е да се отбележи, че за да постигнете положителен ефект, трябва да извършите само две прости процедури. Първият път е в последните дни на септември, когато трябва да подхраните храстите. Най-добре е да повторите поливането през октомври няколко седмици след първото подхранване.

За да приготвите специална смес, ще са ви необходими петнадесет грама суперфосфат и монофосфат, както и десет литра вода. Това количество е напълно достатъчно за площ от пет квадратни метра. Резултатът от това просто действие ще ви изненада приятно.

Розите ще цъфтят до октомври, ако ги поливате така

Въпреки това, зоната около храстите трябва да бъде изчистена от плевели, както от едногодишни цветя, засадени до розовите храсти. Листата, които са достигнали височина 15-20 см, се откъсват, подготвяйки храстите за хълмиране.

Преди хълмиране някои градинари избелват розовите стволове със специална градинска боя или емулсия на водна основа. Стволовете се варосват на височина 30 см, за да се предотврати навлизането на различни инфекции в съществуващите повреди на кората.

Трябва да внимавате с подрязването през септември, по-добре е да не се увличате с него, давайки възможност на образуваните пъпки да завършат цъфтежа си.

Ако сте в район с по-мек, септември често е топъл, така че трябва да продължите да поливате розовите храсти, както и да разкопавате почвата около тях, така че да не се образува кора и влагата да се задържа.

Особеност в грижата за розовите храсти в южните райони в началото на есента е тяхната защита от вредители, тъй като топлият и сух септември позволява на листните въшки и паякообразните акари да продължат да увреждат култивираните растения, включително и розовите храсти.

Листните въшки, заселвайки се върху тях, ги отслабват - това води до огъване на младите издънки и извиване на листата. Отслабени от листни въшки, храстите понасят зимния студ много по-зле. Ако насекомото не бъде унищожено преди зимата, вредителят снася оплодени яйца, които могат да оцелеят през зимния период. Съответно в началото на пролетта ще се излюпят нови колонии листни въшки.

За превантивни цели се поддържа влажност на въздуха около храстите, долната страна на листата се пръска няколко пъти на ден, това потиска интензивното развитие на вредители и помага за правилната грижа за розовите храсти през септември.

Още: Розите ще цъфтят до падането на сланата, ако точно сега ги полеете с това

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com