Пръскане на домати с прясно мляко – спасете реколтата си

28366
Пръскане на домати с прясно мляко – спасете реколтата си
Снимка: iStock

Прясното мляко – ненадминат източник на калций – е полезно не само за вас и вашето здраве, то е ценен цяр и за един от най-консумираните зеленчуци през лятото – домата. Употребата на прясно мляко в градината като грижа за растенията – цветя, зеленчуци и други култури – е лесен начин да им осигурите хранителни вещества, да подпомогнете растежа им и да се погрижите за здравето им, предпазвайки ги или лекувайки ги от различни заболявания.

Пръскане на домати с прясно мляко – защо и кога

Прясното мляко притежава изразени противогъбични и пестицидни свойства, което го прави ценен продукт за градината и особено за доматите ви, които може да спаси от редица заболявания, унищожаващи реколтата ви. Известно е, че прясното мляко е богато на витамини от група Б и на калций, в което се изразява ползата му за човешкото здраве. Същите витамини и минерали, които съдържа, са ценни и за доматите ви. Как те им помагат?

  • Дефицитът на калций при някои зеленчуци, сред които са и доматите, води до гниене на цветовете. При пръскане на домати с прясно мляко доставяте на зеленчуците си липсващия калций, с което им помагате на растат здрави и предотвратявате гниенето на цветовете. Други зеленчуци, за които прясното мляко е лек при този проблем – дефицита на калций и свързаното с него загниване – са чушките и тиквичките.
  • Маната и различни гъбички, които засягат посевите, са опасни за здравето им и могат да доведат до загуба на реколтата. При пръскане на домати с прясно мляко вие елиминирате гъбичките и помагате на доматите да растат здрави и да се радвате на богата реколта от вкусни зеленчуци, на които да се насладите през лятото. Гъбичките са сред най-упоритите и опасни заболявания по доматите и другите култури, които могат да доведат до тежки икономически загуби и които може лесно да избегнете с напръскването на  доматите с прясно мляко.

Защо доматите ви на терасата НЕ вървят добре?

Пръскане на домати с прясно мляко – за какво да внимавате?

Колкото и полезно да е прясното мляко за доматите ви, с него не трябва да прекалявате. Важно е да го използвате разумно и както препоръчват опитните градинари, за да не постигнете обратния ефект – вместо да излекувате доматите от опасни болести, които застрашават реколтата ви, да ги унищожите, прекалявайки с млякото, бактериите в което могат да спрат растежа на доматите и да причинят увяхването им.

Опасни за растенията са и мазнините в млякото, ако то е пълномаслено, тъй като пораждат риск от поява на неприятна миризма, докато обезмасленото, от своя страна, може да доведе до гниене, ако прекалите с него. Най-добре се спрете на нискомаслено мляко – около 2% масленост и избягвайте крайностите – пълномаслено и обезмаслено, тъй като не са най-доброто за доматите ви.

Когато говорим за пръскане на домати с прясно мляко винаги следва да имате предвид, че дозата прави отровата или лекарството и че следва да спазвате стриктно рецепта, количества, честота на пръскане, когато използвате прясно мляко за доматите.

Краставици и домати - как е правилно да се поливат в жегата

Внимавайте и да не унищожите с пестициди или препарати полезните бактерии в млякото, след като напръскате доматите. Горещо се препоръчва да не се използват тор и пестициди определено време след пръскане с мляко, за да не елиминирате полезното му действие и да обезсмислите усилията, които сте положили.

Пръскане на домати с прясно мляко – какво да използвате и как да го приготвите?

За доматите може да използвате и мляко с изтекъл срок на годност и дори мляко на прах, ако го приготвите и разредите правилно. Правилното съотношение при разреждане на млякото е 50 на 50 – по една равна част мляко и вода. Сложете количество мляко, което ще ви стигне, за да напръскате доматите си, и добавете същото количество вода. За да ви е удобно и лесно по време на пръскането, пригответе си бутилка с пулверизатор. Така ще избегнете риска едни части от растението да бъдат напръскани прекалено, а до други да не достигнат ценните калций и хранителни вещества. Не пропускайте да измиете щателно бутилката, както и самата помпичка за пръскане, за да не навредите на доматите особено ако шишето е от някакъв битов препарат.

Не се притеснявайте от неприятната миризма, която се усеща след пръскане на доматите с мляко – тя бързо се разнася скоро след това, но полезното действие на млякото остава дълго, за да се погрижи за реколтата ви от домати.     

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com