Растения, които отблъскват кърлежите: те трябва да присъстват във всяка градина

28627
Растения, които отблъскват кърлежите: те трябва да присъстват във всяка градина
Снимка: Getty images

Щом времето стане хубаво, веднага се отправяме навън и жадувайки за природа, се отправяме към ливадите или гората. За съжаление тези дейности на открито могат да бъдат превърнати в нещастие от кръвожадните кърлежи, които избират жертвата си с голяма прецизност, за да се заровят невидимо в кожата ѝ. 

Освен това тези паякообразни са много опасни за здравето ни, тъй като могат да пренасят лаймска болест и да причиняват кърлежов енцефалит. 
Как да се предпазите от кърлежи? Има няколко начина да го направите, но един от тях е да засадите някои красиви растения. Затова нека разберем как изглеждат растенията, които отблъскват кърлежите.

Теснолистна лавандула

Когато става въпрос за растения, които не само изглеждат красиво, но и отблъскват кърлежите, лавандулата е безспорен лидер. На всичкото отгоре тя ухае зашеметяващо, което внася приятна атмосфера в градината. Защо лавандулата има толкова много свойства? 

Всичко това е благодарение на етеричните масла в нея! Ето защо вероятно не е изненада, че лавандулата се използва както в козметичната индустрия, така и в ароматерапията, а също така служи като естествен репелент. В лавандулата могат да се открият вещества като линалол ацетат, линалоол и оцимен, което я прави едно от растенията, които отблъскват кърлежите, но също така и комарите и акарите.

Засяване на лавандула: Съвети от добрите градинари

Отглеждането на теснолистна лавандула в градината не е трудно, достатъчно е да ѝ се осигури светло място с алкална и лека почва. Ако тези свойства не ви убеждават да засадите теснолистна лавандула в градината си, важно е да споменем, че тя не само не създава проблеми, но и понася отлично засушаването.

Котешка мента

Всеки, който има котка в къщата, знае, че има растение, което довежда четириногите до екстаз. Котешката мента кара мъркащите да се вкопчват в нея и да се търкалят в амок! 

Въпреки че привлича домашните ни любимци, миризмата, която излъчва, е непоносима за вредителите. Ароматът на котешката мента съдържа непталактон, който е приятен за котките, а същевременно е ефективен за отблъскване на кърлежи.

Ако искате да го имате в градината си, нищо не ви пречи да го засадите. То има невисоки изисквания към отглеждането, тъй като расте практически във всякаква почва, обича светли позиции, но може да бъде поставено и на частична сянка. За съжаление, в такава позиция не е толкова ефективно, колкото тази, която се намира на пълно слънце. 
Въпреки че котешката мента, като растение за отблъскване на кърлежи, няма големи нужди, струва си да я поливате от време на време и да я подхранвате с компост веднъж годишно.

Розмарин: Съвети за засяване в билковата градина

Розмарин

Розмаринът е друго универсално растение. Най-често обаче се ограничаваме до използването на ползите му в кухнята, където обогатява вкуса на много ястия. 

Розмаринът и извлеченото от него етерично масло са широко ценени в ароматерапията, както и в съвременната фитотерапия, където са известни със способността си да успокояват възпаленията. Розмаринът е и растение, което отблъсква кърлежите, така че присъствието му в градините е силно препоръчително. 

Как се отглежда розмарин? Трябва да му осигурите много рохкава и пропусклива почва. За предпочитане е такава, в която преобладава дренажът, например с керамзит. Розмаринът произхожда от Средиземноморието, така че се нуждае от много топлина и слънце, за да действа като растение, отблъскващо кърлежите.

Далматински магарешки бодил

Искате ли да имате в градината си растение, което да цъфти през цялото лято и същевременно да е вид, отблъскващ кърлежите? Далматинският магарешки бодил е идеален за тези две роли. Невзрачният храст, който се покрива с подобни на маргаритки цветове, от известно време е наричан в жаргона на градинарите "убиец на комари и кърлежи".
Как да го отглеждаме? 

Плодородна почва, светло място и пропусклива почва са ключът към успеха, за да може това растение да расте красиво в нашата градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Само за цветари: Лунен календар за април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com