Щипалки в градината: Ето как да се справите с тях без пестициди

1289
Щипалки в градината: Ето как да се справите с тях без пестициди
Снимка: Pudding4brains / Wikimedia Commons

Кожестокрилите известни още като щипалки са едни от онези градински вредители, които изглеждат много страшни, но в действителност са доста безобидни. Вярно е, че изглеждат доста страшно, като буболечка, която е прегазена от валяк.

Още: Ето как да определите датата на последната слана преди лятото

Те имат дълги, плоски тела, а краката им стърчат настрани, което им придава плъзгащо движение, когато се движат. Освен това имат щипци в края на коремчето си. Именно заради външния вид на щипалките съществува суеверие, че ще пропълзят в ухото на човека и ще се впият в мозъка. Това суеверие е абсолютно невярно. Щипалките изглеждат страшно, но не са вредни за хората или животните.

Щипалки в градината

Това обаче не означава, че не са вредни за вашата градина. Щипалките дъвчат цветя, зеленчуци и други растения. Вредите от тях могат да се разпознаят по накъсаните ръбове или дупките, открити по листата и венчелистчетата на растенията. В повечето случаи градинарите не виждат Щипалки в градината си. Ако все пак ги види, това ще е само за кратко, докато наблюдава как се разбягват, след като по някакъв начин са били изложени на слънчева светлина. Щипалките са нощни насекоми. Те предпочитат тъмни места и през деня могат да бъдат открити да се крият в тъмни зони. За да оцелеят, те се нуждаят и от влажни места. Обикновено се появяват в градината, ако могат да намерят влажна тъмна зона, в която да оцелеят, като например мулч, купчини дърва или компост.

Премахване на щипалките от градината

Често срещаният съвет за премахването им от градината е да се намалят или премахнат влажните и тъмни зони в градината. Честно казано, елиминирането на тези места в една градина е почти невъзможно. Компостната купчина и мулчираните лехи са част от добре поддържаната градина. Вместо това се опитайте да премахнете всички несъществени елементи, които могат да осигурят тези условия, за да можете поне да намалите броя на местата в градината, където щипалките могат да виреят. Можете също така да опитате да поставите бариери по краищата на градината си.

Щипалките не могат да се придвижват надалеч, особено при сухи условия. Добавянето на малък ров от постоянно сух материал, като чакъл или едър пясък, около градинските лехи ще помогне да не се допускат в лехите. Можете също така да поставите капани. Навийте на руло част от вестник и го намокрете леко. Поставете влажното вестникарско руло в частта от градината, в която имате проблем с щипалките.

Още: Вредители в храната: Ето как да я предпазите

Оставете го там за една нощ. Ушанките ще се вмъкнат във вестника, тъй като той осигурява точно тези условия, които те харесват. На сутринта изхвърлете рулото вестник, като го изгорите, залеете го с вряла вода или го потопите в разтвор от вода и белина. Можете също така да използвате пестициди за унищожаването им, но трябва да се внимава при използването на този метод, тъй като пестицидите ще убият както ушанките, така и полезните насекоми, като божиите кравичкии пеперудите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com