Тази типична грешка при поливане може да съсипе цветята и цялата реколта

1895
Тази типична грешка при поливане може да съсипе цветята и цялата реколта
Снимка: iStock

Една от основните задачи на всички градинари е редовното поливане на разсада. Но трябва да направите това правилно, особено в жегата. В противен случай цялата ви работа може да отиде на вятъра.

През целия летен сезон цветните лехи трябва да бъдат внимателно наблюдавани: наторявайте ги навреме, третирайте ги за паразити и плевели, а също така ги поливайте добре. Що се отнася до последната точка, тя става особено актуална в горещините. Някои разсади не обичат внезапни промени в температурата, слънцето може силно да ги изгори, което значително ще повлияе на бъдещата реколта.

Според специалистите, зеленчуковата градина и цветните лехи трябва да се пазят от пряка слънчева светлина. Трябва да бъдете особено предпазливи, когато настъпи първата гореща вълна и въздухът се затопли до 26 градуса и повече. Ако е възможно, растенията трябва да бъдат скрити от слънцето. И, разбира се, не забравяйте за редовното поливане.

Поливане на градината - кога е най-добре да се прави

Поливането на растенията е наистина много важно. Но трябва да знаете как да го направите правилно. Една от най-големите грешки, които можете да направите, е да започнете да поливате в неподходящ момент, предупреждават опитните градинари.

Когато навън е топло или хладно, лехите обикновено се поливат вечер. Експертът е сигурен, че в горещото време трябва да се използва съвсем различна стратегия. През този период е най-добре градината да се полива рано сутрин – от 5 до 9 часа. Точно по това време растенията ще могат да поемат цялата необходима вода.

В противен случай влагата ще започне да се изпарява под палещото слънце. Ако поливате обилно през деня, цветята и разсадът ще изсъхнат. Ако поливате вечер, това може да доведе до гъбични заболявания.

Поливането през нощта може да доведе до натрупване на вода на повърхността на почвата, около корените и листата, което ще предизвика растеж на гъбички, гниене, насекоми и дори смърт на растението. Следователно, тази идея също трябва да бъде изоставена.

Ако все още засаждате, тогава трябва да изберете и правилните „реквизити“ за растения в саксии. Избягвайте пластмасови саксии: те привличат топлината по-бързо. Продуктите от глина и други естествени материали са най-подходящи.

Поливане на растенията в градината и у дома - с каква вода е най-добре да се прави

Друг важен момент: не бива да поливате градинската морава твърде много. За да остане гъста и зелена, поливайте я по същия начин като цветните лехи, тоест рано сутрин. Това ще помогне да се избегне слънчево изгаряне.

В горещо време не трябва да подрязвате тревата твърде късо, защото най-важното е да се гарантира, че почвата не изсъхва преждевременно. Затова оставете за известно време тревата да е малко по-висока от обикновено.

Достатъчно е да поливате тревата обилно сутрин веднъж седмично. Така ще осигурите на почвата необходимото количество вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сигнал за какво са черните петна по листата на доматите

Кухненската съставка, която унищожава мравките и листните въшки

Тази бяла напитка е най-добрият тор за доматите

При поливане на доматите с йод – какви груби грешки се допускат?

Как да се преборим с белите петна по доматите

Колко често трябва да поливате краставиците и с какво да ги подхранвате?

При поливане на безколови домати – какви особености има?

Кои цветя са подходящи за отглеждане на балкона?

Кори от картофи - те са най-добрият тор за тези растения

Тази вода е най-добрият тор за цветята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com