Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на градината - кога е най-добре да се прави

22 май 2024, 11:23 часа

Дори опитни градинари могат да направят грешки при поливане на градината, които в крайна сметка водят до гибелта на растенията или намаляване на добива.

Затова си струва да разберете по кое време е неприемливо да поливате растенията и кога е по-добре да го направите, за да получите отлична реколта. 

Поливане по обяд: опасност от изгаряния на листата и изпаряване на водата

Една от най-честите грешки на градинарите е поливането на растенията по обяд. По това време слънцето е в пика си и температурата на въздуха достига своя максимум. Поливането в обедните часове води до бързо изпаряване на водата, което намалява неговата ефективност.

Освен това водните капчици върху листата при ярко слънце могат да действат като лещи, увеличавайки слънчевите лъчи и причинявайки изгаряния на растенията.

Колко често се полива драцената

Поливане вечер: риск от заболяване

Поливането на растенията вечер на пръв поглед изглежда като разумно решение. Температурата пада и водата се изпарява по-бавно. Това поливане обаче може да доведе до развитие на гъбични и бактериални заболявания. Когато растенията се поливат вечер, водата остава върху листата и повърхността на почвата през нощта. Условията на висока влажност и прохлада създават идеални условия за развитието на гъбични заболявания като брашнеста мана и късна болест. Тези заболявания могат да се разпространят бързо и да причинят значителни щети на реколтата.

При вечерното поливане водата може да остане и това може да причини гниене на корените. Това важи особено за растения, които са чувствителни към преовлажняване.

Най-доброто време за поливане

Оптималното време за поливане на растенията е рано сутрин. Температурата на въздуха по това време е все още относително ниска, което позволява на водата бавно да прониква в почвата, достигайки до корените. В допълнение, сутрешното поливане намалява риска от изпаряване и изгаряния, а също така предотвратява развитието на болести.

Предимства на сутрешното поливане

Водата има време да се абсорбира в почвата, достигайки до кореновата система на растенията. Листата имат време да изсъхнат преди залязването на слънцето, което намалява вероятността от развитие на гъбични инфекции. Достатъчното количество влага сутрин стимулира активния растеж и развитие на растенията през деня.

Ако не е възможно да се поливат растенията сутрин, това може да се направи вечер, но рационално. Излишната влага във вечерните часове може да причини много проблеми.

До какво води прекаленото поливане на доматите

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес