Този проблем при стайните растенията често се бърка с липса на вода

756
Този проблем при стайните растенията често се бърка с липса на вода
Снимка: iStock

Един от най-често срещаните проблеми при стайните растения не е свързан с болести. По-скоро той се дължи на културни фактори и фактори на околната среда, като преполиване, което води до заболяване от кореново гниене. Листата на преполятото растение обикновено започват да се матират и пожълтяват, като накрая засягат цялото растение. Преполиването е лесна грешка, особено през зимните месеци, когато е вероятно да се появят симптоми на кореново гниене.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОРЕНОВОТО ГНИЕНЕ?

Кореновото гниене е инфекциозно заболяване, причинено от гъбични или подобни на гъби патогени, включително Fusarium, Phytophthora, Pythium и Rhizoctonia, които виреят във влажна почва и смес за саксии.

Още: Грижа за стайните растения, за да имате УСПЕХ

КАК РАСТЕНИЯТА СЕ ЗАРАЗЯВАТ С КОРЕНОВО ГНИЕНЕ?

Кореновото гниене може да има два източника. Единият е продължителното преполиване, което може да доведе до загиване на част от корените поради липса на кислород. При умирането им те започват да се разлагат или да гният. След това гниенето може да се разпространи и върху по-здравите корени и да ги унищожи, дори ако почвените условия бъдат коригирани.

Другият източник може да е гъбичка в почвата. Гъбичките могат да се намират в спящо състояние в почвата за неопределено време, а след това внезапно да се развият, когато растението бъде преполято веднъж или два пъти. Гъбичката на кореновото гниене атакува корените и ги кара да загинат и изгният.

Стайните растения заболяват от кореново гниене, когато кореновата им система е оставена в мокра, наситена почва, независимо дали това се дължи на преполиване или на недобре дренирана почва. Гъбичките могат да атакуват резници, разсад, семена и коренови системи. Заразяването често се случва при растения, които вече са подложени на риск. След това кореновата система на стресираното растение започва да се разрушава. Ако кореновото гниене не се лекува, растението може да загине.

КАК ИЗГЛЕЖДА КОРЕНОВОТО ГНИЕНЕ? ОБЩИ ПРИЗНАЦИ НА КОРЕНОВО ГНИЕНЕ

Още: Как да премахнем акарите по растенията без препарати

Ако растението бавно увяхва, а листата пожълтяват и падат от него, трябва да проверите корените. Повяхването е първият признак за стресирани или отслабени стайни растения. Лесно е да объркате това състояние с липсата на вода, тъй като симптомите често изглеждат сходни.

Първоначално кореновото гниене засяга долните листа на растението, като с напредването на болестта увяхването продължава нагоре. За да потвърдите наличието на кореново гниене вместо липса на вода, трябва да прегледате корените. Заразените корени са тъмни, кашави и червеникави или кафяви на цвят. Обратно, здравите корени ще имат много захранващи корени и ще бъдат твърди и бели. Визуалната проверка на кореновата система ще установи дали има кореново гниене, но само лабораторен тест може да покаже кой патоген е налице.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Къде да засадите божурите, за да цъфтят пищно

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com