Трябва ли всички семена да се накисват преди засаждане

14864
Трябва ли всички семена да се накисват преди засаждане
Снимка: anncapictures / Pixabay

Ползите от накисването на семената са известни на всички градинари. Но тази процедура не се препоръчва за всички семена.

Накисване на семената преди засаждане - винаги ли се прави

Не трябва да накисвате семената на онези култури, които естествено поникват много бързо. Пример за това са семена от краставици, които покълват в рамките на един ден след засяване във влажна почва. Същото важи и за лука - ако използвате висококачествени семена, те ще покълнат за почти 12 часа.

Достатъчно е само да накиснете малко семето, така че водата да проникне в кората, след което семената набъбват и покълват.

Как да ускорите покълването на семената - метод, който се предава от поколение на поколение

Накисване е необходимо за бавно поникващите семена, които са в дълбок покой – за тях също са полезни стимулиращите третирания. В този случай градинарят може да използва готови препарати.

Първият етап е визуално сортиране на семена: избират се тези без видими повреди. Можете също така да извършите калибриране във физиологичен разтвор. Посевните свойства обаче са най-засегнати от накисването на семена в различни стимуланти, микроелементи и народни разтвори с фунгицидни свойства. Този процес изпълнява няколко много важни функции:

  • Дезинфекцира посвевния материал. Добре известно е, че повечето вредни патогени се задържат дълго време на повърхността или в почвата, подготвена за сеитба. Често семената умират в много ранен стадий на развитие. Процесът на накисване в специални разтвори унищожава носителите на инфекция и полагането на яйца от много вредители.
  • Външната обвивка става по-мека. При много култури семената са заобиколени от плътна обвивка, която предотвратява бързото покълване и често ембрионът вътре не е в състояние да преодолее такава естествена бариера и умира.
  • Унищожава концентрацията на етерични масла. Те присъстват в семената на много култури в различни количества и често имат отрицателен ефект върху растежните процеси. 
  • Накисването активира покълването и подобрява образуването на коренова система и листна маса. Колкото по-задълбочено е предварително подготвен материалът, толкова по-висока е степента на покълване и плътността на разсада.

Времето за накисване на семената варира в зависимост от културата. За повечето култури този период е поне 18 часа, освен ако няма конкретни препоръки.

Всичко, от което се нуждаете, е доста дълбок съд и семена. Изсипете ги в съд и ги разстелете на тънък слой. Напълнете с вода със стайна температура (+20 - +25 градуса). При накисване на различни култури заедно, материалът може да се постави в марлени торбички.

По-добре е обаче процедурата да се извърши отделно. Ще бъде необходим обем вода, който е 50-100 пъти повече от наличния материал. Продължителността на накисване варира за различните растения.

За тиква, репички, зеле са достатъчни 12 часа киснене. Доматите и цвеклото ще се нуждаят от ден и половина. Трудно поникващите семена от моркови, целина, киселец, аспержи и магданоз трябва да престоят във вода поне два дни. Бобовите растения имат най-бързо време за поникване: грахът и бобът - само 5 часа. Накиснете до набъбване (до два дни) или до етап покълване.

Добри условия за отглеждане на разсада у дома, за да имате успех


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com