Защо резитбата на овошките през февруари е необходима?

18810
Защо резитбата на овошките през февруари е необходима?
Снимка: iStock

Зимата е период на покой за овощните култури поради неблагоприятните метеорологични условия. Когато изискванията на пъпките към студ са задоволителни, те си остават в покой. Но при рязко повишаване на температурата, може да се активират жизнени процеси, които ги извеждат от това състояние. Някои от овощните дървета реагират по-бързо на затопляне, сред тях са дрян, бадем, лешник, след това праскова, кайсия и слива. Най-късно се развиват дюлята и мушмулата.

Резитба

Зимната резитба е много важна, защото  регулира растежните процеси и репродуктивността. Освен това, спомага за равномерното разпределение на запасите от органични вещества между по-малките растежни пъпки.

Кога е най-подходящото време за зимна резитба?

Прекалено ранната, както и късната резитба, се отразяват неблагоприятно на овошките, тъй като ги лишава от част от асимилатите, които се образуват при предишния вегетационен период. Асимилатите представляват органични вещества, които са продукт на фотосинтезата.

Техният състав се определя от вида и възрастта на растенията, надморската височина, географската ширина и от вегетационния период и фазата на развитие. Обикновено най-подходящият период за резитба е февруари, но всичко зависи от температурата. Температурата не въздуха не бива да е над минус 5 градуса. Поради ниската температура дървесината на дърветата и клоните са крехки и по-лесно могат да се повредят. Затова е важно да използвате остри и чисти градински инструменти.

При кои овошки се прилага зимната резитба?

Най-напред зимна резитба се прилага на най-студоустойчивите овошки - ябълки и круши. Малко по-късно се прилага при по-нежните костилкови дървета - сливи, вишни, череши. При овошки, които цъфтят рано (бадеми, кайсия, праскова) резитбата е препоръчително да се извърши към края на февруари, защото вегетацията се възобновява по-рано. Същото важи и за френското грозде.

Как се извършва резитбата:

* Изберете подходящите инструменти
Инструментите, които използвате за подрязване, трябва да бъдат заточени и дезинфекцирани. В противен случай може да причините нараняване на дървото, както и да заразите мястото на отреза. Може да накиснете инструментите за около половин час в солена вода.
* Подрязване на младите дръвчета
Избягвайте прекомерна резитба на неплододаващите занемарени овошки. Трябва да се премахват болни, повредени, корони или конкуриращи се издънки със скелетни клони.
* Същинско рязане
Подрязвайте филизите, които искате да премахнете изцяло, при основата, без да оставяте пънчета. За да не повредите кората, най-напред направете прорез от долната страна и след това отрежете напълно клона отгоре.
* Внимавайте с пъпките
Подрязвайте много внимателно, за да не повредите без да искате пъпките с острието. При подрязване до пъпка, ножицата трябва да се вкара от срещуположната страна на пъпката, като поставите под ъгъл от 45 градуса в посока от основата към върха на летораста. Режещото острие трябва да е на 1-2 мм под основата на пъпката.

При правилна резитба, овошките са защитени от стрес и може да очаквате добра реколта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com