Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелки с размер на диня. Ето какъв тор да използвате

25 юли 2023, 12:10 часа

Зелето е един от най-популярните и обичани зеленчуци, който намира място в множество градини. Отглеждането му изисква внимание и грижи, но резултатът е изключително добра реколта. Подхранването е от съществено значение, когато става дума за отглеждането на зелето и други растения. В този материал ще ви предоставим информация за правилното наторяване на зелето, което е ключов фактор за постигане на ОГРОМНА реколта.

Подходящи условия за разсад от ЗЕЛЕ през пролетта, за да имате успех

Как и кога да торим зелето в градината?

Торенето на зелето в градината е важна стъпка за неговото успешно развитие. Препоръчително е да се извършват най-малко две наторявания. Някои градинари го правят и по-често, а това зависи от нуждите на растението и условията на отглеждане. Първото ключово наторяване след засаждане на разсада трябва да се осъществи две седмици след това. За него е необходимо да се приготви разтвор от по 200 грама фосфорни, азотни и поташни торове на сто квадратни метра градина. Ако преди това сте наторили почвата с органични торове, можете да използвате карбамид или амониев нитрат.

Засаждане на ЗЕЛЕ: Основното, което трябва да знаете за добра реколта

Органични и минерални торове за зелето

За да постигнете богата реколта, много градинари първо торят зелето с оборски или птичи тор. Процедурата е проста - половин килограм тор се разтваря в кофа с вода и зелето се полива с около литър от получения разтвор. В началото на юли може да се извърши второ наторяване. За него също са подходящи птичи или оборски торове. Ако сте привърженици на органичното торене и го прилагате по-често, е добре да редувате с минерални торове. Обаче, подхранването на зелето не трябва да се извършва повече от два пъти в месеца, за да не предизвикате прекомерно торене.

Яде ви се кисело зеле - ето какво означава това

Ако следвате правилата за торене на зелето, вие ще бъдете възнаградени с ОГРОМНА реколта. Подходящите хранителни вещества и минерали ще стимулират растежа и развитието на растението. Зелето ще израства здраво, силно и с устойчивост срещу болести и вредители. В края на сезона ще бъдете горди с изобилието от вкусни и сочни зелки във вашата градина.

Отглеждането на зеле в градината може да бъде приятно и лесно, ако полагате правилните грижи. Следвайки насоките за наторяване, вие ще създадете идеалните условия за зелето, което ще ви разплаща с огромна и качествена реколта. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес