Знаете ли колко често се полива кактус

9104
Знаете ли колко често се полива кактус
Снимка: iStock/Guliver

Наличието на растения в дома ни носи уют, живот и цвят на обстановката. Независимо дали става въпрос за растения, изискващи грижа или по-устойчиви като кактусите, възможно е да изпитваме предизвикателства в поддръжката им поради липса на знание. Един от основните въпроси, с които се сблъскваме при отглеждането на кактуси, е колко често трябва да ги поливаме. В тази статия ще разгледаме факторите, влияещи на това как и кога да поливаме тези уникални растения.

Колко често се поливат кактусите?

Първото, което трябва да разберем за поливането на кактусите, е, че няма универсален отговор. Всеки кактус е уникален и изисква индивидуален подход. Дори ако говорим за едни и същи видове, някои кактуси може да изискват повече влага в сравнение с други. Влияят различни фактори като размерът на растението, видът на саксията, климата и местоположението в дома.

ТОВА е правилният начин да поливате кактусите!

Размер на кактуса

Както знаем, кактусите са способни да абсорбират и задържат вода в тъканите си. По този начин, по-големите кактуси имат по-голяма възможност да задържат вода и следователно изискват по-рядко поливане. Съответно, по-малките кактуси се изсушават по-бързо и изискват по-често поливане.

Вид на саксията

Типът саксия, използван за кактуса, също оказва влияние. Пластмасовите или прозрачни саксии допускат по-голямо количество слънчеви лъчи, което води до по-бързо изсъхване на почвата. Саксии от глина, обаче, запазват по-висока влажност. Така че изборът на саксия може да определи честотата на поливане.

кактус

Климатът

Климатът на областта, в която живеем, е от ключово значение за определената честота на поливане. В топлите и сухи зони кактусите обикновено изискват по-често поливане, докато в студените и влажни райони те могат да издържат на по-рядко поливане.

Как да поливаме кактуси?

След като разгледахме факторите, влияещи на честотата на поливане, въпросът е как правилно да го направим. Първо, винаги използвайте лейка с малък връх или цвете, за да предотвратите разпръскването на водата. Важно е влагата да се насочва към почвата, а не цялото растение.

Добър знак ли е да отглеждаш кактус в дома си

Ако имате дренажни отвори на саксията, използвайте ги, за да премахнете излишната вода. Поливането следва да се извършва, когато почвата е напълно изсъхнала. За проверка, внимателно пръскайте почвата, като погледнете дали има влажни частици.

И така, колко често трябва да поливаме кактусите? Няма единен отговор, но като следваме внимателно поведенческите им сигнали и вземаме предвид факторите като размер, саксия и климат, можем да предоставим на тези уникални растения точно това, което им трябва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com