17 младежи внасят живот в четири обезлюдяващи се родопски села

9708
17 младежи внасят живот в четири обезлюдяващи се родопски села

Младежи внасят живот в 4 обезлюдяващи се родопски села. Така с няколко думи може да се опише идеята на проекта „Резиденция Баба” на Сдружение „Фабрика за идея”.

17 младежи са живели един месец миналата година в 4 родопски села, които в момента се обезлюдяват. Там те са живели в местни домакинства, учили са се на занаяти и са записвали историите на местните хора. В момента младежите продължават да внасят живот сред населението в Родопите като имат идеи, с които да върнат обратно живота в селата, информира БГНЕС.

Боян Саръев: Една сутрин ще се събудим и Родопите ще са част от друга държава

"До териториалната автономия остава една крачка. Една сутрин ще се събудим и Родопите ще бъдат част от друга държава". Това заяви пред ...

„Идеята възникна от огромното ни желание да запазим българските културни традиции и занаяти, защото голяма част от селата в България се обезлюдяват, което означава, че съвсем скоро бихме могли да загубим едно огромно богатство”, обясни пред БГНЕС Велина Цанкова, координатор на проекта „Резиденция Баба” на сдружение „Фабрика за идея”.

За участниците, разказа Велина – „ беше много предизвикателно начало, но седмица след това възрастните и младите хора станаха много близки. В момента се чуват по телефона и са си част от едно семейство, което стана много естествено”, добави тя.

Дори и след края на престоя си там, младежите не спират и продължават с идеи, с които да помогнат на местните. Една от идеите е свързана със зелено училище за деца в едно от родопските села, за да може да се „вкара” живот там и през лятото. Друга идея е за пътека, която да обикаля различните параклиси в село Югово, които са скрити за обикновения турист из различни хълмчета в горите. Ще има и интерактивна пътека, по която вървейки, посетителите ще могат да чуват истории на хората от селата.

Елена Стойчева, която е живяла в село Дряново, община Лъки е инициира кампания за събиране на средства за звукозапис на традиционните родопски песни от този регион, които са уникални. С този диск и онлайн версия на песните се цели да се даде възможност на бабите да финансират бъдещи пътувания по събори и да може гласът им да се чуе по-далеч. Повече информация може да се намери на сайта на „Фабрика за идеи”.

Във Велико Търново подготвят нов проект за реставрация на крепостите Трапезица и Царевец

Община Велико Търново подготвя нови проекти за социализация и реставрация крепостите Трапезица и Царевец, съобщи кметът Даниел Панов. ...

Включвахме се във всички дейности на жените от селото. Най-много ни впечатли певческият състав от село Дряново. Те пеят автентични родопски фолклорни песни, научени от техните баби от едно време, разказа Елена Стойчева. Нейната най-интересна история е свързана с една от певиците от Дряново-баба Роса. С нея Елена изтъкала дълга черга на тавана и. „Това е занаят, застрашен от изчезване. Самите баби си казват, че им е много мъчно, че донякъде са изоставени, че младите изобщо не се интересуват вече от онези неща, които са били ценни по тяхното време”, заяви Елена.

Тя сподели, че жените от селото имат в къщите си огромни гардероби с чеиз от едно време, китеници, одеяла и носии. „Всичко това в днешно време младите не го търсят и не го уважават. Това е останало като една дълбока обида за бабите. Отивайки там от начало, въобще не им се вярваше, че намерението ни е сериозно. Чак най-накрая се отвориха повече към проекта”, поясни момичето.

Според нея това, че са много често заедно, прави по-щастливи бабите от Дряново, а липсата на стреса от големия град ги прави по-спокойни.

„Помагат си едни на други, всяка вечер се събират. Това е нещо много хубаво, което на нас в града вече до известна степен ни липсва”, добави Елена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини