X
 
 

Алея на кирилицата в Пловдив приканва да пишем на български

1059 1
photo of Алея на кирилицата в Пловдив приканва да пишем на български
Снимка: iStock/Guliver
Алея на кирилицата създават в Пловдив. Идеята възникнала през лятото на миналата година по време на провеждането на една от творческите работилници на Национално сдружение за социално сътрудничество и партньорство (неправителствена организация от Куклен), която се е реализирала по проект, финансиран от Агенцията за хора с увреждания.

Самите участници тогава са предложили да направят нещо значимо, което да остане за поколенията. "Напоследък ни заливат с надписи на английски език, като I love Plovdiv и други подобни, а нашата кирилица никъде я няма", споделиха те. Хората с увреждания, участващи в проекта, още тогава предложили да бъде създаден парк с букви на кирилица, който да подарят на Пловдив, с оглед на това, че вече градът е Европейска столица на културата. Така, Вили Маринова - председател на сдружението - се заела със задачата да търси програми, чрез които може да се финансира тази идея.

Руският посланик: Азбуката е дело на Кирил и Методий, 24 май е общ празник

Азбуката е създадена от братята Кирил и Методий. 24 май е наш общ празник. Ние го честваме и в Русия, и тук в България. Това заяви ру...

Оказало се, че ОФ Пловдив 2019 са отворили схема "Малки проекти" и тя била доста подходяща за инициативата на кукленци. Проектът, който бил представен и впоследствие - одобрен, носи името "Активни хора с увреждания майсторят Алея на кирилицата за парк в квартал "Кючук Париж”. Финансирането е на стойност близо 9 000 лева, като подкрепата, която сдружението ще получи, е в размер на 6 000 лева. Останала част от сумата е собствен принос.

Идеята е Алея на кирилицата да бъде създадена в навечерието на 24-ти май 2019 г. Тя ще съчетава в себе си 30 елемента, колкото са и буквите от българската азбука. Те ще бъдат изработени от дърво (еко материал). Хората с увреждания, които участват в проекта, ще оцветят всяка една буква и заедно с доброволци от сдружението ще ги поставят на определена от Район Южен алея. "Целта на идеята е да се популяризира кирилицата и едновременно с това да се промени негативната и все по-разпространяваща се нагласа в обществото, че хората с увреждания са пасивни потребители на грижи. Чрез проекта ще се покаже, че те също носят своя потенциал, социален опит и възможности.", каза за Actualno.com председателят на неправителствената организация - Вили Маринова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 месеца Профил на трол?
    Сегашните ни букви НЕ СА КИРИЛИЦА. Изфабрикувани са от амстердамските печатари по поръчката на руския цар Петър І и са наречени ГРАЖДАНИЦА, по част от заглавието на първата книга отпечатана с тях. По-късно руснаците създават и ръкописния вариант на ГРАЖДАНИЦАТА, които букви всички сме учили в училище от букварчето. Натрапената ни ГРАЖДАНИЦА сега създава проблеми при членството ни в ЕС, в областта виж още ›› на патентното право и не само там!!! копи-пейст ПРЕЗ ПРОЛЕТТА НА 2014 в София се проведе първото издание на Типофест - единствен по рода си фестивал, посветен на типографията. В рамките му бе публикуван и Манифест за българска кирилица, в който са формулирани историческите и съвременните нужди от използване именно на българската форма на кирилицата. ................СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ в Европейския съюз през 2007 кирилицатa е въведена като една от официалните писмености на общността. За съжаление се пропуска възможността да се въведе като задължителна българската форма на кирилица, защото специалистите, които полагат усилия в тази посока, не намират институционална подкрепа. Така кирилицата, приета официално в Европа, е с руски начертания.........
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.