"Алея на книгата" - Варна предлага лятна среща с хиляди заглавия, автори и книгоиздатели

7532
"Алея на книгата" - Варна предлага лятна среща с хиляди заглавия, автори и книгоиздатели
Снимка: АБК

Следващата спирка на пътуващото изложение „Алея на книгата“ ще бъде от 29 юли до 7 август във Варна. Хиляди редки и нови заглавия ще очакват читателите на пешеходната зона на бул. „Сливница“ (между хотел „Черно море“ и Фестивален и конгресен център - Варна) всеки ден от 10:00 до 22:00 ч.

Събитието е част от #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация „Българска книга (АБК).

Официалното откриване на литературното събитие е в 18:00 ч. на 29 юли в Литературния кът, а от 17:30 ч. в Голям арт салон на Радио Варна издателка къща „Хермес“ ще представи „Пепел от мислеща тръстика“ на Неда Антонова. Час по-късно издателство „Жанет 45" организира среща с Аксиния Михайлова в Литературния кът, а от 19:00 ч. отново в Голям арт салон на Радио Варна ще се състои премиерата на „Късна смърт“ от Иван Станков и издателска къща „Хермес“.

На следващия ден - 30 юли (събота) Светлозар Желев представя сборника „Любовта за напреднали“ на издателство „Колибри” от 17:15 ч. в Литературен кът, а в 19:00 ще са в TheBookstore. В 18:00 ч. в Литературния кът издателство „Ерове“ ще ни срещне с Наталия Бояджиева и „Лицата на Филипините“, а в 19:00 часа „Жанет 45“ организира среща с Мария Донева.

На 31 юли (неделя) от 17:00 ч. издателство „Меченосец“ ни кани на среща с автограф – „Опашати непознати”. Заповядайте да се запознаете с косматите герои от книгата „Опашати непознати” и да почетем заедно. Очаква ви лична среща с автора и възможност за автограф. Събитието е подходящо за деца между 4 и 8 години и техните придружители. Час по-късно ще има и атрактивна кучешка работилница с „Опашати непознати” - ще оцветяваме и творим симпатични кученца, вдъхновени от историите в книгата.

На 1 август (понеделник) стартираме в 19:00 ч. в Литературен кът с представяне на книгата „Кой припка за рибка. Кученцето Чарли“ на Петя Александрова и художника Невена Ангелова. Книгата бе отличена от Мюнхенската библиотека като една от 200 най-значими издания за 2021 година. Представя издателство „Ина“.

На следващия ден - 2 август (вторник) от 18:00 ч. в Литературния кът издателска къща „Персей“ ще ни срещне с романа „Последна молитва” – новата книга на Боян Боев, автора на „Сайбиевата невеста“. Красива и въздействаща творба за българската свобода, но също и за обречената любов, за трагичната съдба и робска орисия. Ще се потопим в елегичната атмосфера на предосвобожденска България. Час по-късно, от 19:00 ч. ИК „Знаци“ ще представи „От Помпей до Лилит“ – новите книги на Живка Иванова и Ирен Петрова – „Pompeii Red“ и „Скъпа Лилит“.

3 август (сряда) предлага наситена културна програма. От 10:00 до 14:00 ч. на шатра №12 на издателска къща „Знаци“ ще ни очакват за автографи Живка Иванова и Ирен Петрова („Pompeii Red“ и „Скъпа Лилит“). Ще бъдат там и малко по-късно - от 16:00 до 20:00 ч. за тези, които не са имали възможност да се срещнат с тях по-рано през деня.

От 11:00 ч. на Литературния кът издателство „Атеа“ ще ни учи как да оцеляваме при всякакви условия и навсякъде в предизвикателства за скаути и ролеви игри. От 18:30 ч. в Концертно студио - Радио Варна ще се състои премиера на книгата „Древните цивилизации по българските земи и приносът им за културите в Европа и света”. Среща-разговор с д-р Светослав Попов: „Варна - люлка на халколитната култура, траки и пратраки в Източните Балкани“, както и представяне на книгата на Павел Серафимов „Неразказаната история на траките“.

Среща с Ивелина Радионова - в 19:00 ч. на Литературния кът. Една от най-четените български авторки днес ще представи трите си книги, които спечелиха читателите. „Алтъна“ те кани да погледнеш света през други очи и да разбереш, че колкото сме различни, толкова сме и еднакви, когато пуснем доброто в душите си. „Обич“ и „До Боянския майстор“ са истории за любовта, трепереща, както свещица в пряспа, и едновременно с това достатъчно смела, за да премине през трудностите на битието.

На същото място час по-късно издателство „Клевър Бук“ ни вдъхновява за учене чрез игри. Малките читатели ще разберат колко е забавно да знаеш и можеш повече, както и колко е важно да споделяш игрите си с приятели. Умните забавления и искреният смях – гарантирани! Ще има награди и подаръци.

Ученици представят "Алея на книгата" в Стара Загора

По случай 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Междунар...

На 4 август (четвъртък) програмата започва в 11:00 ч. в Литературния кът със състезание „Любими детски герои и животни“, организирано от издателство „Атеа“ - тестове за детската фантазия и любознателност. Детски интервюта с писателя Асен Сираков. Викторина с награди и ваучери за книжки с лакомства.В 18:00 в Концертно студио - Радио Варна ще се срещнем с Изабела Шопова, която представя „Подир сянката на кондора“ на издателство „Колибри“.

По същото време в Литературния кът е представянето на романа „Белези от рая“ на Добри Станчов - вече е познат на българските читатели под псевдонима ДогоТанкарт. Една легенда за събития, разиграли се край Каварна, го вдъхновява да напише роман за Добруджа през 30-те години на XX век. За целта той се връща към историите, които неговите дядовци са му разказвали, докато е бил дете, към езика, с който е израснал – езикът на старите българи, езикът на изчезващото добруджанско село. Така се ражда „Белези от рая“ - вълнуващ роман за стремежа към истината, силата на любовта и белезите, които всички носим в душите си. Представя издателство „Лемур“.Час по-късно, в 19:00 ч. е представянето на книгата „Тихо! За това не се говори“, която третира проблема със затлъстяването. Ще присъства авторът Десислава Христозова. Редактор на книгата е Мира Добрева. Представя издателство „AMG Publishing“.

Петъчният 5 август ни посреща в Литературния кът в 17:00 ч. с "Брюксел, разголен" - роман на Ирина Папанчева, представен от издателска къща „Знаци“. В 18:00 ч. стартира съвместно събитие на издателствата „Андари“ и „Хелиопол“ - Български исторически четения – обзор, а от 19:00 ч. книгата на Веселин Трайков „Раковски и балканските народи“ ще бъде представена от издателство „Хелиопол“. По същото време в TheBookstore Мария Касимова представя „Монолози“ на издателство „Colibri”, а час по-късно в Литературния кът издателство „Лексикон“ ни среща с легендарния радиоводещ и журналист Константин Тилев и неговата космическа опера „Омала“.

Събота и неделя предлагат на книгоманите финални събития в Литературния кът. На 6 август (събота) от 17:00 ч. издателство „ЙоЙо книги за деца“ ще представи дебютния детски роман „Руби“ на Бистра Божикова и илюстратора ЛусинаТерзиян. Малко по-късно, от 19:00 ч., от издателска къща „Знаци" ще представят новата книга „Пясъчни ветрове“ на Хайри Хамдан – поет и преводач, носител на Международната литературна награда „Пеньо Пенев“ за 2020/2022 г.

„Алея на книгата“ - Варна’2022 приключва на 7 август (неделя) с представяне на Литературен клуб „Орбита“ – Варна от 16:00 ч. и разговор за книгите "Глина" на Виктория Бешлийска и "Където пеят раците" на Дилия Оуенс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини