Ателиета по танци в "Танцова работилница"

25509
Ателиета по танци в "Танцова работилница"

От 10 до 15 септември 2012 г. в Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) ателиета в 5 ралични стила, незастъпени в рутинното обучение на танцьорите, ще преподават здвездата от Бродуей Маркъс Галанте (бродуей джаз и балет – стил Баланчин), артистичният директор на фондация "Танцово изкуство Илиев" и преподавател в знаменитите Pacific Northwest Ballet и Ballet Chicago Петър Илиев (характерен танц), артистичният директор на „Дерида Денс” Живко Желязков (съвременен танц), както и хип-хоп стипендиантките на "Работилницата” Александра A-Style Цветкова и Росица Терзийска.

"Танцова работилница" е международен и вече утвърдил се проект на Фондация "Танцово изкуство – Илиев". Съмишленик и основен партньор е Фондация "Америка за България", която остава изключително последователна в подкрепата си за младите български таланти.

"Танцовата работилница" за пръв път и с есенно издание

В периода 10-16 септември 2012 г. за първи път в рамките на една и съща година международният културен проект „Танцова работилниц...

На 26-ти август "Танцова работилница" ще се представи и в музикално-танцовата неделя на „София диша” с безплатни ателиета по характерен танц и хип-хоп. Край щанда на "Работилницата" ще се проведе и партньорски танцов Jam Session, провокиран от Виолета Витанова, председател на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства и хореограф на новия спектакъл на Явор Гърдев „Нощна пеперуда”.

Създателят на проекта "Танцова работилница" и артистичен директор на Фондация "Танцово изкуство – Илиев" Петър Илиев води класовете по характерен танц за професионалисти и напреднали аматьори по време на интензивната седмица. По време на „София диша” той ще проведе детско танцово ателие и ателие по мазурка за всички пораснали. През есента г-н Илиев ще води и танцовите ателиета за деца и тийнеджъри по време на фестивала Sofia Dance Week.

Понастоящем Петър Илиев живее в САЩ и преподава в Ballet Chicago и Pacific Northwest Ballet. Работил е още в Тексас, Калифорния, Канада и Тайван. Като изключителен педагог той е обучил хиляди танцьори в САЩ – младежи в специализирани училища по изкуствата, деца в обществени училища по специални програми. Повече от 20 години е признат в САЩ за привнасянето на българското народно танцово изкуство в Америка. Петър Илиев е поставял оригинални хореографии за професонални и аматьорски танцови компании, бил е и артистичен директор на “Уестуинд» – една от първите танцови компании в САЩ, чиято мисия е да запознавае американската публика с богатството на етническия танц.

В хип-хоп ателиета по време на „Танцова работилница” ще преподава Александра A-Style Цветкова, тазгодишната стипендиантка на Фондация "Танцово изкуство – Илиев" в известните Debbie Reynolds Dance Studios, Лос Анджелис. Всички фенове на хип-хопа ще могат да я видят и в ателието по време на предстоящата „София диша”. A-Style е създател, танцьор и хореограф на школата Dem Divas (полуфиналисти в предаването “България търси талант”, национални шампиони по хип-хоп на България). Хореограф е още в “Шоуто на Слави” и “Dancing Stars 2”, където работи съвместно с Venol King, хореограф на Принс, Майкъл Джексън, Тина Търнър, Кайли Миноуг. A-Style е печелила над 20 първи места във всички категории на състезания в цяла България, но въпреки това продължава да посещава и най-големите танцови лагери, като се учи от хореографите на големите хип-хоп, r&b и поп звезди (Lyle Beniga, Kyle Hanagami, P-Lock, Shaun Еvaristo, Pacman, Kite, Allan Lemaja, Jillian Mayers, Super Dave, Kennis, JP, J Rock, Brandon Alexander, Jabari).

Росица Терзийска е другата лъчезарна хип-хопърка, която ще преподава на есен в „Танцова работилница”. Тя е първата стипендиантка на Фондация “Танцово изкуство – Илиев” в стил хип-хоп, обучавала се също в Debbie Reynolds Dance Studios, Лос Анджелис (2011 г). Занимава се с танци от 14 години и е четирикратен национален шампион в стил хип-хоп, както и лауреат на конкурса в Москва “Отворена Европа”. Завършила е АМТИИ Пловдив със специалност „Балетна педагогика и режисура”.

София отново диша

Фестивалът „София диша” превръща август в месец на изкуството. В четири поредни недели четири софийски улици ще се превърна...

Към момента е помощник хореограф в Dance Formation “Mirage“, гр. Русе и заедно със състава печели множество награди на редица международни фестивали и шампионати по хип-хоп. Последното им постижение е на национално ниво – участието във финалната битка Street Dance Battle “Битката за крепостта”, Калоянова Крепост – Велико Търново на 30 юни 2012 г.

Един от добре известните в световен мащаб артисти на бродуей джаза, но и на американския балет, Маркъс Галанте, ще е преподавателят по класически балет и бродуей джаз в „Танцова работилница” през септември. Г-н Галанте е възпитаник на Джордж Баланчин и Патриша Уайлд, а на Бродуей е участвал в едни от най-известните спектакли като танцьор, певец и актьор. Работил е в операта, във филмови и телевизионни продукции заедно с Шърли Маклейн, бил е солист с класически репертоар на Националния Балет на ЮАР.

Към момента преподава бродуейски театрален танцов стил и акомпанира на пиано балетни класове в едни от най-престижните американски танцови школи – American Ballet Theatre и New York City Ballet, в Германия, Русия, Финландия, Япония, Аржентина, Бразилия.

Живко Желязков, преподавателят по съвременен танц в „Танцова работилница”, е артистичен директор на „Дерида Денс”, професионална компания за съвременен танц в България, както и съосновател и преподавател в първото студио за съвременен танц в София “Дерида Денс Център”. През 2012 г. е гост хореограф на "Central Europe Dance Theater" в Будапеща и е селектиран да води работни ателиета във Фестивала за съвременен танц в Сеул, Южна Корея. Бил е гостуващ хореограф и в Балет „Арабеск”.

Последният му спектакъл „ASA“ открива международните фестивали за Съвременен танц „Aura“ (Литва), Sofia Dance Week (България) и „Infant“ (Сърбия).

Пиер Ригал открива Sofia Dance Week 2012

Пиер Ригал се завръща в София, за да открие петото издание на Sofia Dance Week 2012 с най-новия си спектакъл "Standarts". Звездата идв...

Печели първа награда в конкурса на името на Маргарита Арнаудова с проекта “Пространство и време”. Участвал е в проекти на компанията Exizit, Париж, в “Riding the Wind“ (с танцьори от Испания, Куба, Уелс, Шотландия) и други.

Освен танцовите ателиета, организаторите на Работилницата ще ни изненадат и с отворени за посещение студия, танцова акция на открито и интерактивна среща-дискусия със стипендиантите на Фондацията „Танцово изкуство – Илиев”, завърнали се от лятно обучение в САЩ.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини