Истанбулско кафене помага на хора със Синдрома на Даун

18471
Истанбулско кафене помага на хора със Синдрома на Даун

„Здравейте, сър! Какво искате да поръчате?“. Така посрещат на входа на заведението журналиста Бурчу Арик от Middle East Eye. На пръв поглед няма нищо необичайно в Down Cafe, намиращо ще в един от най-заможните квартали на Истанбул.

Подсказката се намира в името. Всъщност, всички 25 служители, на възраст между 18 и 25 години, имат Синдром на Даун.

Древните хора са уважавали болните от синдрома на Даун

Френските палеопатолози са описали най-древния случай на синдром на Даун в научната литература, пише International Journal of Paleopath...

„Down Cafe е създадено с идеята да се намерят работни места за млади хора със Синдром на Даун, с което да се повиши и самочувствието им“, споделя Сарухан Синген, човекът, собственикът на кафенето, намиращо се в квартал „Шишли“ в Истанбул. 

Едновременно създател и архитект на заведението, 63-годишният Синген има дъщеря със синдромът на Даун, която също работи в кафенето.

„Имам Сезил и си мисля, че тя е дар, за да разбера други като нея“, казва синген, докато служители обикалят между бели маси, оранжеви столове, заобиколени от цветни стени с накачени техни лични снимки и картини, които са нарисували.

„Когато се замислим за броя на хората със Синдром на Даун, не е голям спектърът с кариери, в който са заети“, допълва Синген.

Синдром на Даун е вид геномна мутация.Успоредно с типичните за болестта симптоми на телесни аномалии, се наблюдават и намаляване на способностите на възприемане, умствена изостаналост, вродени сърдечни пороци. По данни на британската благотворителна организация Down Syndrome International (DSI), все по-често се се появяват случаи, свързани със Синдром на Даун - 1 на всеки 800 раждания в зависимост от възрастта на майката.

Играй за 21- кампания на Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун

В месеца за повишаване на информираността на обществото по темата Синдром на Даун, Сдружение на родителите на деца с генетичната аномал...

В световен мащаб, около 220 000 бебета се раждат всяка година със симптоми на Синдром на Даун, посочва статистиката на DSI. За Турция данните показват, че 1500 деца се раждат с този синдром, а гражданите на страната с Даун са над 100 000.

„Подобряването на медицинската помощ е абсолютно задължително за тези деца, но по-важно е, че ние трябва да направим всичко възможно, за да им помогнем да имат по-независим и пълноценен живот“, казва Синген пред Middle East Eye.

Като съвместен проект на Истанбулската фондация за хора с психически разстройства и община Шишли, кафенето е спонсорирано от Асоциация „Алтернативен живот“, създадена, за да се повиши осведомеността по въпроси, засягащи  трудностите на хора в неравностойно положение. Според Синген, когато кафенето е открито през 2011 година, бизнесът се е развивал бавно, а потенциалните клиенти са се колебаели дали да влязат. Тези, които все пак решили да влязат, изглеждали сдържани, но след като първоначалната изненада изчезне, атмосферата се променяла.

„Мисля, че кафенето също помага на хората да се отърват от своите предразсъдъци срещу хората с увреждания и дава шанс на засегнатите от Синдрома на Даун, да се докажат и покажат своите таланти“, споделя Синген. 

Служителите в кафенето работят на ротационен принцип и получават месечна заплата. Отворено е между 9:00 сутринта и 17:00 привечер през делничните дни, като помещението побира 40 души.

Международен ден на хората със Синдром на Даун

21 март 2015 г. е Международният ден на хората със Синдром на Даун. Датата не е случайна – тя символизира наличието на трета хро...

„Има и майки, които са доброволци при нас и помагат в кухнята, а община Шишли плаща сметките ни“, обяснява Синген. „Те искат да бъдат заедно с други хора, да бъдат приети от обществото, искат талантите им да бъдат открити. Ето защо се нуждаем от повече спонсори, дарители и особено – клиенти, за да увеличим броя на заведенията Down Cafe.“

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини