Изграждат соларен парк край Русе

16988
Изграждат соларен парк край Русе

Частен инвеститор ще изгражда край русенското село Червен система от ветрогенератори. През 2008 г. той построил соларен парк в района, като вложил в проекта половин милион лева. Зелената енергия, вече захранва няколко местни села, предаде бнт.

Соларните панели в парка на Деян Мицов произвеждат годишно по 50 мегавата електроенергия. Около Русе има 20 подобни терена. Всеки от тях е свързан с електропреносната мрежа и това носи ползи не само на собствениците им, но и на хората от близките села, информира още КРОСС.

"При една авария по трасето директно те могат да си получават ток от тази централа", казва Деян Мицов. Той се надява да се улеснят процедурите по изграждането на "зелени" централи, защото те са по-екологични от ядрените. "Трябва да си зададем въпроса къде бихме съхранили отпадъчното производство, което трябва да се съхрани", подчертава той.

Мицов вярва, че скоро в България ще има повече жилищни сгради със слънчеви панели на покривите. "За не повече от пет години инвестицията може да бъде възвърната", уверява предприемачът.

След случилото се с Фукушима и Чернобил трябва сериозно да се замислим за използването на зелената енергия, казва още Деян Мицов и дава за пример Япония, където скоро ще бъде изграден най-големият в света вятърен парк.

Редактор: Е. Гигова

Пожар в училището за европейски езици в Русе, пострадали няма

Пожар евакуира 700 учениците от СОУ за европейски езици в Русе. За щастие пострадали деца и персонал няма, предаде БГНЕС. Огънят е и...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини