Излагаме тракийските съкровища в Пекин

9878
Излагаме тракийските съкровища в Пекин

Китай е пленен от златните съкровища на България. Това каза в началото на срещата си с министъра на културата Вежди Рашидов заместник-председател на Комисията по външна политика на Общокитайското събрание на народните представители Н. Пр. Джа Пейсин, предаде КРОСС.

Министър Рашидов прие днес водената от г-н Пейсин китайска парламентарна делегация, която гостува в България по покана на Илиана Иванова - член на Европейския парламент, депутат от ЕПН/ГЕРБ. На срещата присъства и Владимир Уручев - член на Европейския парламент, депутат от ЕПН/ГЕРБ.

Израел поиска Тракийското златно съкровище

Ръководството на Музея на Израел в Йерусалим отправи покана Тракийското златно съкровище да бъде изложено в културната институция, пред...

По време на срещата министър Рашидов и г-н Джа Пейсин обсъдиха състоянието и развитието на двустранния културен диалог, като се обединиха около мнението, че и двете страни трябва да полагат усилия културното сътрудничество да се активизира и задълбочава.

Г-н Пейсин изрази желанието на страната си да покаже експозиция от тракийските съкровища на България в Пекин и други градове. „Можем да предложим залите на Музея на Императорския дворец, салоните на Националния музей на Китай, както и представителни зали на музеи в различни китайски провинции. Ако златните съкровища на България бъдат показани в Китай, те ще предизвикат изключителен интерес сред китайската публика", заяви г-н Пейсин. Той увери министъра, че членовете на водената от него делегация ще бъдат своеобразни безплатни рекламни лица на България, тъй като възхищението им от нашето културно наследство е огромно.

Министър Рашидов благодари на китайските гости и ги увери, че ще бъдат предприети конкретни действия за активизиране на културния обмен между двете държави. Вежди Рашидов е убеден, че взаимното опознаване на културното наследство, на творчеството, на фолклора ще обогати духовно двата народа.

Китайските гости получиха от Министерството на културата албуми със снимки на част от златните тракийски съкровища на България. Министър Рашидов получи като подарък оригинален калиграфски надпис по текст на Конфуций. Калиграфският надпис му беше поднесен от автора, който го е изработил - генерал Пей Хуайлианг, който е в състава на гостуващата китайска делегация.

Париж хвали Рашидов за новите музеи в България

"Отличен е фактът, че изграждате в София три нови музея, заслужавате големи поздравления за това", така директорът на музея "Пти Пале...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини