Изложба "Памет за бъдещето" стартира честванията за 100 години НВИМ

3458
Изложба "Памет за бъдещето" стартира честванията за 100 години НВИМ
Снимка: БГНЕС

На 29 януари (петък) от 16.00 часа в Националния военноисторически музей (НВИМ) в София на ул. „Черковна“ № 92 ще бъде открита изложбата „Памет за бъдещето“. Тя представя едни от най-ценните дарения, получени от музея през изминалата година, част от които са вещи на емблематични за българската история личности и ценни артефакти, получени от военните формирования на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. НВИМ стартира годината, в която чества своя 100-годишен юбилей, с този жест на признателност към всички, които вече век обогатяват фонда на музея и показват съпричастност към мисията да се съхрани българското историческо наследство за поколенията.

В изложбата ще бъдат показани парадният мундир на първия български летец Симеон Петров, дарен на музея от неговата внучка Рада Сеченска, както и документи и отличия на първия водолаз в Българската армия и участник в Руско-турската война Густав Карлсон. Те са дарение от неговия внук Валентин Йорданов Карлсон. Своето място в експозицията ще намерят и вещите на един от чужденците, дали живота си за българската кауза – Луи Айер, загинал като командир на рота от 33-ти пехотен свищовски полк при отбраната на Дойран през 1916 г. Личната му сабя с ножна, войнишки кръст и ордени са дарени от внука му Луи Коста Айер. Сред експонатите се отличава и бинокълът на Тодор Паница, станал част от фонда на музея чрез неговата потомка Елисавета Миладинова,а българско бойно знаме, образец 1937 г., дарено от частния колекционер Димитър Нейков със съдействието на Главна дирекция „Национална полиция“ ще повдигне националното ни самочувствие.

"Ден на бащата" в Националния военноисторически музей

На 13 юни от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен и разнообразни забавления в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се проведе...

Едни от най-интересните и ценни артефакти в изложбата са вещите, получени от военните формирования. Посетителите ще имат възможност отблизо да се запознаят с различни модели бойни и спортни пистолети, някои от които много редки, леки и тежки картечници, с които Българската армия е участвала във войните за национално обединение. Интерес предизвикват големи комплекти немски и съветски медицински инструменти от Втората световна война, минотърсачни и миночистачни апарати, походна химична лаборатория, както и прибор за далечно фотографиране.

Събитието ще започне с представяне на програмата за честването на 100-годишнината от създаването на НВИМ ипоставянето на времева капсула, в която през цялата година ще се събират текстове, снимки, видео послания и предмети, свързани със спомени и мнения за музея. В края на годината тя ще бъде запечатана и запазена за следващите поколения с апел да бъде отворена на 125-ия рожден ден на музея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини