Кметът на София и посланикът на САЩ в България откриват в Столична библиотека дигитална лаборатория за тийнейджъри

1498
Кметът на София и посланикът на САЩ в България откриват в Столична библиотека дигитална лаборатория за тийнейджъри
Снимка: Столична библиотека

През последните години Столична библиотека открива нови иновативни пространства за цифрови знания и умения за младите хора от 14-28 год. възраст, които са 60 % от читателската й аудитория. Всяка година интересните образователни кампании, атрактивните културни инициативи и арт формати на Библиотеката се посещават от близо 500 хил. потребители като голяма част от тях са ученици и студенти .

Днес Столична библиотека стартира за младите хора модерно библиотечно пространство с различни форми на интелектуални обучения и дигитални креативни занимания, за споделяне на иновативни идеи в цифровото общество, за създаване на успешни интерактивни продукти в творческата индустрия. Глобалният актуален синергичен образователен модел -„EDUTAINMENT“ обединява неформалното образование и атрактивната игра, усвояването на нови знания с творчески активности и забавления.

Тийн ЛАБораторията ще предлага на младите хора иновативни програми за усвояване на разнообразни цифрови умения в областта на интерактивни изкуства като дигитализиране и креативно представяне на книжовното наследство, графичен дизайн, 2D и 3D моделиране и анимация, създаване на VR/AR реалност, Game design и др.

Модерното високо технологично оборудване - мощни геймърски компютри и лаптопи, 3D принтер, проектор Vivitek с екран Avers, графични таблети, скенер за книги, Leap Motion, 3D очила Oculus Rift са осигурени с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България. Проектът Дигитална тийн лаборатория на Столична библиотека е реализиран със съдействието на Столична община и Асоциация за развитие на София.

Със стартирането на новата ТийнЛАБ на територията на Библиотеката ще се създаде своебразен дигитален хъб за деца и младежи с 4 локации –Амери-кански център, Детски център, Дигитален център и Тийн лаборатория. Стартирането на ТийнЛАБ ще започне с обучителен курс по 2D анимация на известна българска аниматорка Надежда Славова. Участници в курса са ученици от НПГПТО "М.В. Ломоносов" София.

Официалното откриване на дигиталната лаборатория за тийнейджъри ще се състои на 24. 02. 2021 г.(сряда) от 15.30 часа пред Столична библиотека на пл. Славейков 4.

Тийн лабораторията ще бъде открита от Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България и от кмета на София – госпожа Йорданка Фандъкова. В церемонията ще участват: съветникът по обществените въпроси в Посолство-то на САЩ Дрейк Уайзърт, Трайчо Трайков, кмет на район Средец, Ваня Кастрева-началник на Регионалното управление на образованието София-град, Светлана Ломева - изп. директор на Асоциация за развитие на София, членове на Обществения съвет на Библиотеката -Захари Карабашлиев, проф. Анна Кръстева, Валерия Велева, Анджела Родел и др.

Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини