Над 600 музиканти идват на "Мартенски музикални дни" в Русе

2432
Над 600 музиканти идват на "Мартенски музикални дни" в Русе
Снимка: БГНЕС

Над 600 музиканти от 17 страни от цял свят ще представят 44 събития на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, който ще се проведе за 57-и път в Русе. Емблемата на града ще събере елита на световната музика от 10 до 26 март, за да представи пред публиката най-актуалните тенденции, каза директорът на ММД Ива Чавдарова, предаде БГНЕС.

„Фестивалът изобилства с атрактивни нови произведения за меломаните и за по-младата публика. Има проекти в различни жанрове и пространства, от старата класика до съвременната музика и джаза, както и крос овър проекти, които създават експериментални жанрове – интересни и провокативни за публиката“, сподели още Ива Чавдарова.

Майки правят мартеници, за да заведат деца с увреждания на екскурзия

Благотворителен базар с мартеници, изработени от майки на деца с увреждания, бе подреден днес във фоайето на Русенския университет. Ин...

Сред акцентите са участието на Софийска филхармония с три концерта, като и в трите ще участва големият цигулар от Русе Светлин Русев. Той ще открие фестивала на 10 март заедно с оркестъра под диригентството на младата звезда Лио Куокман. Светлин Русев ще има и концерт заедно с друг блестящ русенец със световна кариера – пианиста Евгени Божанов.

За първи път в България саксофонният квартет „Сигнум“ ще се представи с най-модния акордеонист в света – латвиеца Мартинас Левицкис, с когото ще изпълнят Годишните времена на Вивалди, Чайковски и Пиацола. Първо гостуване в България ще има и английският струнен ансамбъл „The 12 ensemblе“, благодарение на който за първи път в Русе ще прозвучи творба на композиторката Добринка Табакова, избрана за композитор на БиБиСи. Сред най-очакваните гостувания са двата концерта на „Московски солисти“ и Юрий Башмет, които правят турне по случай 25-годишнината на оркестъра. Едната вечер програмата ще бъде само от музика на 20 век, а във втората за първи път „Московски солисти“ ще свири със солисти от България – световноизвестното клавирно дуо Аглика Генова-Любен Димитров. Огромни очаквания има и към премиерата на Русенска опера – „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус, като постановката ще бъде на Вера Немирова.

И още два уникални проекта очакват фестивалната публика. Под мотото „Класиката среща джаза“ на една сцена ще излязат Русенска филхармония, Биг бенд Русе и солистите на Чикагската джаз филхармония, водени от диригента и носител на награда „Еми“ Орбърт Дейвис. Към тях като солисти ще се присъединят пианистът Любомир Денев и кавалджията Теодосий Спасов. Закриването на фестивала на 26 март ще бъде повече от грандиозно, защото събира за трети път фестивален оркестър от бивши и настоящи възпитаници на Училището по изкуствата в Русе, дирижирани от Емил Табаков. На една сцена ще свирят заедно 69 музиканти, като 20 от тях пристигат специално за случая от Европа, Азия, Африка и Америка.

За трета година ще има и програма за най-малките – „Мартенски музикални дни джуниър“ с 4 теми, а майсторските класове ще бъдат водени от големи имена като Дарина Такова /оперно пеене/, Евгени Божанов /пиано/, Минчо Минчев /цигулка/, саксофонен квартет „Сигнум“ /камерна музика/, Мартинас Левицкис /акордеон/.

Срути се пешеходната част на мост в Русенско

Рухна пешеходната част на мост в Русенско. Тъй като инцидентът стана през нощта, пострадали няма, съобщи bTV в региона. Съоръжението, к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини