Паметник на български кан откриват в Италия

1975
Паметник на български кан откриват в Италия
Снимка: БГНЕС

На 8 юни 2016 г. в италианския град Челле ди Булгериа /в превод - българските килии/ кметът на града и посланикът на България в Италия Марин Райков ще открият паметник на българския кан Алцек.

Кан Алцек е един от синовете на кан Кубрат, който с част от народа в областта, която му е била подчинена след удара на хазарите върху Велика България, се преселва в Италия и сключва договор с краля на лангобардите Гримуалд /662-667 г./, който му позволява да се смята за федерат. Българите се заселват в региона Молизе - в тогавашните околии Селино, Бояно и Изериня, лоялни и коректни федерати са и постепенно се италианизират.

Българка е сред финалистите на международен конкурс за изкуства в Орландо, Флорида

Радосвета Желязкова беше избрана сред международните финалисти на ежегодния конкурс „Celebrating the Genius of Women“, койт...

Странното име на градчето идва от легендата, че тук е имало манастир с български монаси. Жителите на Челле ди Булгериа имат съзнанието, че са потомци на българи, макар и да не знаят и дума български. Това е валидно и за потомците на българи в околните селища. Те се гордеят с произхода си и много от тях са превърнали етническото си име във фамилно – Булгарини, Булгаро, Булгари. Такова е фамилното име и на един от крупните производители на парфюми.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини