Паркинги стават паркове

5913
Паркинги стават паркове

Глобалната инициатива PARK(ing) Day ще се случи за втора поредна година, организирана от фондация Credo Bonum, на 21 септември, петък, в столицата.

В рамките на деня множество места за паркиране ще сменят предназначението си и ще се трансформират във временни публични пространства с различен дизайн. В първото издание на PARK(ing) Day 2011 се включиха 11 участници, а тази година те ще бъдат повече и с нови нестандартни идеи, сред които паркинг, превърнат в голяма камера обскура, озеленен куклен театър, паркинг килим от цветя и много други.

Пред офиса на фондация Credo Bonum на ул. Славянска 2 ще има информационен пукт, където всички ще могат да разберат къде са останалите импровизирани парк(инг)и, както и други детайли за инициативата.

Инициативата се ражда през 2005 г., когато Rebar превръщат едно паркинг място в Сан Франциско, САЩ, във временен, градски парк. Оттогава PARK(ing) Day се развива в световно движение, в което организации и индивиди създават нови форми на преходно публично пространство в контекста на градове по целия свят. Миналата година зелената иициатива се случи в 162 града в 35 държави или общо 975 парка.

Мисията на PARK(ing) Day е да привлече внимание към нуждата от повече градски, отворени за хората места, да предизвика публичен дебат около това как се създават и разпределят обществените пространства и да подобри качеството на градската среда. Поне в рамките на едно паркинг място за един ден.

Инициативата PARK(ing) Day трябва да се извършва след съгласуване с фондация Credo Bonum и собственика на парко мястото. Обществени паркинг места и паркинги не могат да бъдат ползвани без изричното разрешение на собственика. Това важи и за местата за паркиране в синята и зелената зона на столицата.

Инициативата е също част от Европейската седмица на мобилността, в която София ще участва между 16 и 22 септември, подкрепена от Асоциация за развитие на София.

Присъединете се към PARK(ing) Day София във Facebook.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com