Програмата на ООН за развитие ни дава за пример

6808
Програмата на ООН за развитие ни дава за пример
България попадна в книга за най-добрите истории на успеха в Европа и ОНД

България се дава за пример в откриването на нови работни места и подкрепата на бизнеса в слабо развити райони.

За първи път страната ни е включена в международна публикация за „устойчива промяна” . Книгата се издава от Регионалното бюро на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и съдържа най-добрите истории на успеха в Европа и ОНД.

От всички 25 държави, в които ПРООН присъства, само 16 са одобрени за изданието.

По критерия създаване на нови работни места и микрофинансиране в слабо развити райони единствено България е представена – чрез проекта JOBS на Правителството и ПРООН.

Всеки „номиниран” проект трябва да има между 5 и 10-годишен опит и да покаже, както чрез интересни човешки истории, така и чрез статистика, че промяната е „устойчива”.

Севдалина Павлова, собственик на сладкарница в Девин, и Нино Пърпулов, директор на фабрика за килими в с. Костандово, Велинградско, дадени като пример за успеха на проекта JOBS в Книгата, продължават да развиват успешно своя млък бизнес и днес, въпреки кризата.

Севдалина Павлова започва своя бизнес на мястото на местна автобусна спирка, а съгражданите й мислят, че се шегува. Подпомогната от съвместната програма на ПРООН и Правителството, днес Севделина е горд собственик на сладкарница в Девин, има 9 работника и планира да разшири бизнеса си

Проект „Заетост чрез подкрепа на бизнеса” (Job Opportunities Through Business Support) JOBS започва през 1995 г. с откриването на пилотен бизнес център в Разлог.

Първоначално се подкрепя от ПРООН, българското правителство и Международната организация на труда. Поради изключителните му резултати, финансова подкрепа дават и други донори, като програма ФАР на Европейския съюз и правителствата на Швеция, Норвегия, Великобритания.

По проекта са открити 37 700 нови работни места и 42 бизнес центъра в страната. 60 900 човека са обучени за предприемачи и са получили допълнителна професионална квалификация. Наследник на JOBS днес е Микрофинансиращата институция ДЖОБС, създадена от Българската банка за развитие в изпълнение на решение на Министерски съвет, която подпомага микро и малки предприятия, включително стартиращи предприемачи.

През последните 20 години ПРООН работи в България с над 200 български и чуждестранни партньори по над 70 проекта във всички 28 области на страната и над 170 общини. Четири са основните сфери на дейност на ПРООН у нас: намаляване на бедността, демократично управление, енергия и околна среда и информационни технологии.

Бюджетът на ПРООН за Европа и ОНД през 2011 г. е 407 милиона щ.д.

Книгата Transformational Success Stories in Europe and CIS беше представена на специална церемония в Ню Йорк пред постоянните представители на ООН и всички международни донори. След броени дни българската история ще бъде показана и на заглавната страница на международния сайт на организацията.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини