Созопол – столица на Музите

30259
Созопол – столица на Музите

От 5 до15 юли в Созопол ще се проведе деветото издание на един от най-атрактивните младежки фестивали – МУЗИТЕ. В продължение на десет дни Созопол ще се превърне в арена на музика, танци, театър, фото и приложни изкуства и нестандартни форми.

Целта на организаторите от Община Созопол и Сдружение "Музите" е да осигурят достатъчно вдъхновяващи събития, които да стимулират младежкото творчество и изява, както и да провокират настроението на посетителите с алтернативни форми на развлечение.

Гости, участници и публика ще се насладят на атрактивните дефилета – запазена марка на фестивала, на Алеята на изкуствата Музите и многобройните съпътстващи акции. Конкурсите, под формата на големи публични концерти, театри и изложби на хилядите участници във фестивала няма да оставят нито един посетител безучастен и всички ще се забавляват.

Фестивалът е съревнование на художественото майсторство и полезно професионално партньорство, съчетание на динамичния младежки дух и талант с летен отдих и творчески изяви, празник на изкуството и трайни приятелства. Младежкият ентусиазъм, артистичната жар и инициативността на младите таланти разшириха географията на участниците и утвърдиха фестивал „Музите“ като мащабен творчески форум, на който си дават среща различни форми на изкуство, култури и национални традиции.

Програмата на фестивала може да намерите ТУК

Описание на проявата

ММФИ „Музите” е многожанров фестивал-конкурс на различни форми на изкуството: танци, музика, театър, изобразително изкуство, фотография, илюзионно и цирково изкуство, източни бойни изкуства и др., в който могат да участват ансамбли и солисти от училища по изкуствата, академии, школи, студия, детски и младежки центрове, деца, младежи и индивидуални изпълнители на възраст от 5 до 35 години.

Фестивалът се провежда в две сесии, с конкурси по раздели изкуства. Участниците могат да се включат по желание и в двете части на фестивала.

ММФИ „Музите” се провежда всяка година от 05 до 15 юли в град Созопол, в две сесии:

• I сесия от 05 до 10 юли : „Художествена Литература“, „Танцово изкуство“ и „Нестандартни форми".

• II сесия от 10 до 15 юли:„Театър", „Музикално изкуство" и „Изобразително, приложно и фото изкуство".

Формите на изява на творческите колективи и солисти във фестивала не могат да бъдат използвани с търговска цел. Всички изяви са безплатни.

Възможно е участие във фестивала и на участници извън конкурсната програма. Същите участват в програма - дефиле, микс концерти и съпътстващи мероприятия.

Целта на фестивала е да бъде глобално пространство за артистична изява, отворено към новостта за създаване на плодотворни творчески контакти и обмен на креативни идеи между млади творци и артисти.

В ММФИ „Музите” могат да участват ансамбли и солисти,деца и младежи от театрални и танцови и музикални колективи към читалища, студия, школи, училища по изкуствата и академии, чуждестранни гости, деца в неравностойно положение, на възраст от 5 до 35 години.

Участниците във фестивала се представят в съответна възрастова категория. Възрастови категории на участващите:

Първа възрастова категория: От 5 до 12-годишна възраст включително.

Втора възрастова категория: От 13 до 18-годишна възраст включително.

Трета възрастова категория: От 19 до 35-годишна възраст включително.

Фестивалът включва участия в шест основни раздела изкуства:

РАЗДЕЛ "ТАНЦОВО ИЗКУСТВО".

РАЗДЕЛ "ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО, ПРИЛОЖНО И ФОТО ИЗКУСТВО".

РАЗДЕЛ " ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА".

РАЗДЕЛ "МУЗИКАЛНО ИЗКУСТВО".

РАЗДЕЛ "TEАТРАЛНО ИЗКУСТВО ".

РАЗДЕЛ "НЕСТАНДАРТНИ ФОРМИ".

В дните за свободни творчески изяви, се организират изложби, концерти, пленер за художници и лятна академия за музиканти и специални самостоятелни инициативи на партньорите.

При откриване на фестивала се провежда празнично дефиле по централните градски улици и приключва на Амфитеатър „Аполония”, където след това се провежда микс концерт. На дефилето участниците са с облеклото, с което се представят на концерта или специално избрано облекло.

Творческите колективи , индивидуални участници и ръководители се отличават с призове и награди за:

Първо място: Медал, Грамота, Специален приз на фестивала.

Созопол ще обсъжда побратимяване с румънски град по "вампирска линия"

Представители на община Созопол начело с кмета Панайот Рейзи заминават на посещение в Румъния. Посещението е планувано за няколко дни в...

Второ място: Медал, Грамота, Специален приз на фестивала.

Трето място: Медал, Грамота, Специален приз на фестивала.

Специални награди:

*Награда на Община Созопол;

*Награда на Сдружение „Музите”;

*Награди на Спонсорите;

Созопол иска да стопанисва островите си

Целият Созополски залив да стане една голяма марина – културно и туристическо средище. Тази идея изрази кметът на Созопол Панайо...

*Награда на Публиката;

*Награда за Чуждестранен танцов колектив, изпълняващ Български фолклор;

*Награда за Чуждестранен певчески колектив, изпълняващ песен на Български език

Парични награди:

*Специална награда за раздел "ТАНЦОВО ИЗКУСТВО"

*Специална награда за раздел "МУЗИКАЛНО ИЗКУСТВО"

Меморандум гарантира развитието на Созополския залив

Меморандум за развитие на Созополския залив бе подписан в Созопол. Подписи под рамковия документ сложиха Министърът на културата Петъ...

*Специална награда за раздел "ИЗОБРАЗИТЕЛНО,ПРИЛОЖНО И ФОТО ИЗКУСТВО"

*Специална награда за раздел "ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА"

*Специална награда за раздел "TEАТРАЛНО ИЗКУСТВО"

*Специална награда за раздел "НЕСТАНДАРТНИ ФОРМИ"

Форумът има състезателен характер и цели организиране на младежка творческа академия /концерти, театри, изложби, обучения, пленери за художници, майсторски класове за музиканти/ с участието на преподаватели и специалисти в различни творчески организации, ръководители на уъркшопове и други.

Мястото и времето на провеждане - един от най-известните ни черноморски курорти -Созопол, през активния туристически сезон – са избрани с оглед на оптималното популяризиране на младежкото творчество пред българска и чуждестранна публика. Това е възможност за откриване на нови перспективи пред младите таланти за участие в подобни и други форуми в страната и чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини