X
 
 

Учени от БАН създадоха батерия на бъдещето

3972 2
Учени от БАН създадоха батерия на бъдещето
Снимка: БГНЕС
Учени от БАН в партньорство със свои колеги от СУ „Св. Климент Охридски“ създадоха батерия от ново поколение, която ще предизвика революция в съхраняването на енергия.

 Става дума за оригинална българска разработка на безопасна, евтина и безвредна за околната среда презаредима батерия на основата на натрий, съобщиха от БАН.

БАН разработва добавки за лечение на различни заболявания

До 4 години учените от Българската академия на науките ще създадат хранителни добавки, които да подпомагат лечението на различни заболя...

Тя може да се комбинира с литиево-йонните батерии или дори да ги замени изцяло в редица приложения. Голямото постижение на нашите учени е разработката на нов тип електроди от достъпни материали като сулфатните соли, които са широко разпространени и могат да бъдат намерени дори на Марс, допълва БГНЕС.

Водеща организация в проекта е Институтът по обща и неорганична химия (ИОНХ-БАН) при БАН. Партньори са Институтът по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС-БАН) на БАН и Факултетът по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“ (ФХФ-СУ).

В батерията на бъдещето литиевите йони са заменени с по-евтините, по-безопасни, по-екологични и лесно достъпни в природата натриеви йони, като механизмът на действие е запазен. Като първа стъпка изследователите от ИОНХ-БАН са създали нови електродни материали, подходящи за обратимо включване на натриевите йони, без да се наруши тяхната структура. От тези материали е конструирана моделна натриево-йонна клетка, която е подложена на електрохимични тестове в ИЕЕС-БАН. В същото време учените от ФХФ-СУ са моделирали на атомно ниво процесите в електролитния разтвор на батерията, за да ги изучат и управляват целенасочено в бъдеще.

Едно от основните предимства на новата натриево-йонна батерия е акумулирането на енергия от възобновяеми източници. Това е особено важно на фона на постоянно растящия дял на възобновяемите източници в производството и потреблението на енергия в икономиката и бита по целия свят.

Българският спектакъл "Кокошка" в селекцията на международни фестивали

След като в края на 2018 се завърнаха от Международния театрален фестивал в Прищина с две награди – за най-добър режисьор на Ана ...

Използването на натриевите йони за съхраняване на енергия ще намери ценно приложение и в електромобилите, където максималният пробег, цената и времето за зареждане са от първостепенно значение. Специално за автомобилната индустрия се разработва хибриден вариант - литиево-натриева батерия, която съчетава високата мощност на литиево-йонната с ниската цена на натриево-йонната. „Това е пилотен проект с многообещаващи първоначални резултати, но постигането на крайната цел изисква още проучвания, изпитания и средства“, обясни проф. Радостина Стоянова от ИОНХ-БАН

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Гай Турий 2 Гай Турий преди 8 месеца Профил на трол?
    В БАН чунвали ли са за "промишлен шпионаж", НТР - Научно-техническо разузнаване?!?! Жидовете, китайците, корейците дебнат всяка секунда ефира за такива наивници като нашите от БАН! да им откраднат патента! и го внедрят бързо в производство. Те са същите гаьонвци като Кубрат с тая Суши, която го сготви на супа с макарони и еврейски охлюви!
  • Гай Турий 1 Гай Турий преди 8 месеца Профил на трол?
    Ама много е глупаво нашите учени да показват подробен репортаж по ТВ с кадри от мониторите в БАН, какви изследвания са правили, какво правят изобщо. Няма ли кой да ги светне, че това нещо трябва светкавично да се патентова и след това да се тупат в гърдите че са умници. Жидовете и китайците това чакат, сега изследват репортажа и нищо чудно до една седмица да разгадаят цялата химия, да я патентоват виж още ›› и нашите фусти от БАН да останат с пръст в устата!?? Ало, има ли български власти и заинтересовани институции, да се задействат още вчера по тая тема - Патент!!!
Почитаме Св. преподобни Даниил
Почитаме Св. преподобни Даниил

Тоя свят мъж се родил в Месопотамия от родители, които дълго време нямали деца. В усърдните си молитви те дали обещание, че ако имат рожба, ще я посветят...

Последно в Актуално