Успех на книга на Пламен Тотев в Северна Македония

11600
Успех на книга на Пламен Тотев в Северна Македония
Снимка: Стефан Тотев

Изключително успешен прием сред културната общественост в Скопие и Куманово получи македонското издание на книгата Животът на класиката“ на българския литературен изследовател Пламен Тотев, пишат медиите в Република Северна Македония. Според „Република online“: „Бъдещето трябва да разруши преградите на Балканите, изграждайки мостове, които да свързват литературите, изкуствата и културите на народите“.

Именно с идеята да се градят мостове чрез литературата книгата на Пламен Тотев бе представена заедно с новия роман „Щастливите хора не празнуват рождени дни“ на македонския писател и университетски професор, сценарист на популярния и в България тв сериал „Преспав“, Сашо Кокаланов на две събития - в Центъра за култура „Трайко Прокопиев“ в Куманово (втория по големина град в страната) и във Факултета за драматични изкуства в Скопие. Независимо от коледните празници, които Северна Македония чества по стар стил през януари, събитията привлякоха изключително много хора и се проведоха в приятна и позитивна атмосфера – заявяват от Културно-информационния център на Република Северна Македония в София.

Още: Пламен Тотев: Евтим Евтимов беше най-добрият, най-човечният, най-топлият човек, който познавах

„Изключително топло и приятелско беше посрещането в Скопие и Куманово, а организирането на събитията бе направо перфектно, благодарение на Сашо Тодоровски, директор на Центъра за култура „Трайко Прокопиев“ в Куманово, и на Сашко Насев, директор на Македонския културно-информационния център в София и много уважаван университетски професор, писател и интелектуалец. В събитията взеха участие Сашо Кокаланов, културният журналист Стоян Синадинов и издателят ми Нове Цветаноски („Македоника литера“), а книгата ми бе представена от двама именити хора на словото - носителя на Европейската награда за литература Петър Андоновски и проф. д-р Александър Прокопиев, виден специалист по история на световната литература и писател. В това студено време, изпълнено с много празници (Божик, тяхната Коледа, Нова година по стар стил), да дойдат толкова много хора, беше наистина трогващо! Сърдечно им благодаря!“ – споделя пред БТА Пламен Тотев. И допълва: „Независимо от напрежението в политиката, обикновените хора в Македония ни обичат! Това е истината! Спомням си с какво притеснение отидох за пръв път в Скопие, наплашен от това, което бях чел в нашите медии. Досега винаги съм срещал приятелство, нескрита симпатия към българите. Като чуят българска реч, ти се усмихват и свойски питат откъде си… А що се отнася до литературата, едни от най-четените и обичани автори от македонските читатели са Георги Господинов и Алек Попов…“.

Книгата на Пламен Тотев „Животът на класиката“ е обяснение в любов към литературата и представя по популярен и достъпен начин историческото развитие на световната литература – от Омир и Софокъл през Дефо, Дюма, Балзак, Мопасан и Дикенс, до Достоевски и модернизма. Българското издание е на „Персей“ (2014) и е спечелило конкурс на Министерството на културата.

През 2023 г. Пламен Тотев получи една от най-големите литературни награди в Северна Македония – „Рациново признание“. Преди това е удостояван и с „Македонски книжевен Дедал“.

Пл. Тотев: Мисията на ИК "Персей" е да възпитаваме добър вкус в интелигентни, четящи хора

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини