В оряховското село Остров вадят носиите от бабините ракли

4488
В оряховското село Остров вадят носиите от бабините ракли
Снимка: БГНЕС

Традиционен празник на народната носия "Атанасовден" ще се проведе за 34-и път в с. Острòв, община Оряхово Началото е поставено през далечната 1982 г. с откриването на новопостроената читалищна сграда в селото.

В началото събитието се е провеждало на 31 януари по стар стил, когато се почита паметта на Свети Атанасий Велики, но тъй като сградата е голяма и трудно отопляема от кметството за втора година избират датата 5 юли, летният Атанасовден, както и денят, след който започва жътвата, разказа кметът Ирена Станкулова.

Ямболски носии и кукерски маски гостуват в Националния етнографски музей в София

Уникална изложба, събрала автентични носии от Ямболския край и характерни за региона кукерски маски, ще бъде открита на 16 октомври, пе...

Тя допълни, че тази година избират 2 юли, защото е събота и е удобно за повечето танцови състави и певчески групи, които ще бъдат участници в мероприятието.

Миналата година по време на празника е открита етно сбирка „Безценно наследство“, в която са съхранени народни носии от раклите острòвските баби и прабаби и старинни вещи от техния бит.

Тази година събитието ще има богата програма с нас 120 участници от общините Бяла Слатина и Оряхово. Освен това посетителите ще видят кулинарна изложба на традиционни ястия, дефиле на народни носии и музикална програма.

Традиционните ястия в Острòв са качамак, просеник, саламура от риба или пиле, баници със сирене, къпани баници, лютика от сухи чушки с варени картофи, с кисели джанки, Това са нещата, които приготвят бабите от селото и които ще бъдат представени на празника. В помощ на бабите се притичват млади последователи от читалищните работници, които продължават традициите научени от своите прародители.

Разлог посрещна десетки в народни носии, пъстро хоро се изви на мегдана

Десетки дефилираха в народни носии в Разлог в рамките на фестивала "1000 носии на едно място". На централния площад на втория ден на Ве...

За пореден път кметството на Острòв ще покаже, че традициите там са живи. Желанието им е да опазят, съхранят и популяризират българския бит и култура, за да го предадат на идните поколения. Защото народ, който не почита миналото си няма бъдеще, казват още от кметството.

От 9.30 ч. ще бъде открита кулинарната изложба, а от 10.30 ч. ще има танцови състави и певчески групи от общините, които ще вземат участие в празника на народната носия "Атанасовден".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини