Видинчанин изобрети революционен нискотемпературен двигател

54293
Видинчанин изобрети революционен нискотемпературен двигател

Инженер от Видин изобрати първия в света нискотемпературен двигател, за който твърди, че ще промени живота на човека. Устройството може да ползва всякакви топлоизточници, включително и 12-градусова подпочвена вода, съобщи БНТ.

Според Никола Цеков, това може да е началото на нова индустриална революция в света. С принципно новия двигател ще се оползотворява огромно количество енергия, която сега се губи, а природата ще бъде съхранена. Изобретението вече има български патент и очаква да получи и световен.

Новите "български" очи на науката

Само за една седмица името му се появи в медии по цял свят – от Русия до Южна Америка, от САЩ до Азия; от световния научен стоже...

Използвайки принципът на разширяване на газа фреон при загряване, двигателят превръща топлоенергията в механична или електрическа. Този принцип ще сложи край на безмилостната експлоатация на полезните изкопаеми и ще съхрани Земята като дом на човечеството. Това изобретение е отнело близо 40 години от живота на инж. Цеков.

„ТЕЦ-овете, които произвеждат енергия, стигат до коефициент на полезно действие 15-20 % максимално. А другата топлина се изхвърля в околната среда. С нашето устройство тази топлина вече може допълнително да бъде използвана за допълнителни количества енергия... Даже може да се използва за транспорт - тогава няма да има бензин, нафта, ще се движи само с топла вода, със слънчеви лъчи, с дървесни отпадъци.

Революционното в случая е нискотемпературният топлоизточник - казва Цеков. До момента всички технологии са високотемпературни. Двигателите с вътрешно горене, например, използват температура от над 500 градуса.

След 7 години практически опити да сработи принципът, резултатът е налице. Никола Цеков вече работи със своя колега Ради Лишков по промишен модел на двигателя, който очакват да бъде готов до 2 месеца.

Българин създаде нова аритметика

„Бройната система „1-9” превръща човешкия мозък в калкулатор и компютър. Методиката превъзхожда класическия начин на ...

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини