Започват три дни сватбени емоции в Асенoвград

4650
Започват три дни сватбени емоции в Асенoвград
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

От тази вечер асеновградските малки булки се подготвят за утрешния Еньовден и за традиционния характерен само за региона на Асенoвград ритуал "Калиница", предаде кореспондентът на Actualno.com за града.

Обичаят е автентичен за района и датира от най-стари времена. Малките момиченца, пременени като млади невести, ще изпъстрят старите станимашки улици и квартали, за да донесат здраве и благоденствие на целия град. Очаква се на този ден в калиници да се превърнта стотици девойки от България и чужбина.

Летният фестивал "Еньовденски тайнства" в село Делчево продължава с богата и разнообразна програма

Летният фестивал „Еньовденски тайнства”, който се провежда в гоцеделчевското село Делчево продължава с богата и разнообразн...

Подготовката започва още днес (23 юни) в 16:00 часа. В продължение на два часа - до 18:00 часа в Етнографската къща на Асеновград калиниците могат да оставят в мълчана вода своите нишани – гривни, дребни бижута, талисмани. Мероприятията за празника ще продължат до неделя (25 юни). Сред проявите са фестивал на сватбените оркестри, модни атракции, изложба базар, тематични конкурси, свързани със сватбата, състезания за публиката и други инициативи.

Официалната програма за празника започва рано сутринта в събота (24 юни), на Еньовден. В 8:30 часа се поставя началото на обичая „Калиница“ в Етнографската къща. Там малките момиченца, облечени като булки, ще получат своите наричания и нишаните ще им бъдат върнати, като всяка от тях ще научи за какъв момък ще се омъжи. От 9:00 часа ще се проведе празнична литургия в църквата "Свети Николай Чудотворец" в Асеновград, след което ще последва традиционното литийното шествие до параклиса "Света Богородица-Въведение" (Калиничката) и до парка при Пешеходния мост. Празникът ще продължи с тържество и връчване на грамоти за калиниците.

Междувременно, от 10:00 часа за първи път на тракийското светилище "Беланташ" край Асеновград ще се проведе ритуал, свързан с Еньовден: запалване на Еньовият огън - Преминаване през арка - Наплискване с мълчана вода - Прескачане на пламъка за здраве - Пиене на чай от билки и захранване с питки хляб. Обичаят ще бъде съпроводен от Културна програма и надсвирване с родопски гайди и песни.

Точно в 17:00 часа вечерта в събота сватбените емоции се пренасят отново в Асеновград. От градинката на Каварджията до площад "Академик Николай Хайтов" ще премине "Музикален лъч" на Ловешки духов оркестър. Час по-късно в Градска библиотека "Паисий Хилендарски" ще бъде открита изложба-базар на атрибути, свързани със сватбената церемония, и кулинарна конкурсна изложба "Сватбена пита".

Знаете ли какъв ден е днес?

Днес е Еньовден! Православният свят празнува рождението на Свети Йоан Предтеча и кръстител Господен, а народният календар тачи всепобе...

От 19:00 часа на Централния площад ще стартира първата фестивална вечер. Асеновградчани и гостите на града ще имат възможността да се насладят на изпълнения на сватбени оркестри от Сърбия, Македония и различни градове на България. Ще бъдат организирани и състезания за публиката по ритуални сватбарски танци от любими музикални жанрове: танго, валс, фолклор, модерни танци и други. И още - ревю-конкурс за нетрадиционни и авангардни сватбени костюми: подводни, космически, исторически, от екзотични дестинации и т.н. Дефиле на асеновградски модни къщи също е в програмата за Еньовден. След 21:00 часа вечерта празникът ще завърши с излъчване на най-смешните сватбени клипове на екрана на сцената.

Фестивалът на сватбарските оркестри, гостуващи в Асенoвград, продължава и в неделя от 19:00 часа. Оркестровите изпълнения са с конкурсен характер, като ще бъдат връчени три награди: "Най-добър оркестър", "Най-добър инструменталист", "Най-добър певец". Награждаването ще се състои в неделната вечер от 21:30 ч. на площад "Акдемик Николай Хайтов" в Асенoвград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини