Димитровград е сред малкото общини, които дават повече придобивки на работещите в образованието

4370
Димитровград е сред малкото общини, които дават повече придобивки на работещите в образованието
Снимка: Община Димитровград

Колективен трудов договор за работещите в областта на образованието в Димитровград подписаха днес кметът Иво Димов и представителите на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители към КНСБ Донка Вълева, Регионален синдикат „Образование“ към Конфедерация на труда "Подкрепа" Иванка Янчева, Съюза на работодателите в системата на предучилищното и училищното образование в България - секция Димитровград. На събитието бе и областният координатор на КНСБ Веселин Тодоров.

„Добрият диалог и доброто социално партньорство на местно ниво, носят добри резултати. По-голямата част от образователната ни инфраструктура в общината е обновена, с което сме подобрили условията на труд на учителите и хората от образованието. Разбира се, това е един постоянен процес, в който се стремим да осигурим на този ключов за обществото ни сектор и повече социални придобивки, каквито безспорно заслужават работещите в образованието.”, каза кмета на общината Иво Димов.

В колективния трудов договор са гарантирани достигнатите размери на заплатите на работещите в системата на образованието - условията на труд, заплащането, професионалното развитие и квалификация, работното време и отпуските.

"Работещите в сферата на образованието в община Димитровград са с по-висок размер на сумите за втора и трета професионално-квалификационна степен; по-висок размер на сумите за лекторски час; ваучери за безплатна храна и общината изплаща разходите за транспорт от местоживеенето до местоработата и обратно на работещите в общинските училища и детски градини. За междуселищните пътувания на педагогическите специалисти и непедагогическия персонал, в рамките на общината, се поемат 100% от разходите за транспорт на стойността на абонаментните карти, а за пътуване в рамките на града, до и от квартали Черноконево, Мариино и Изток, общината подпомага транспортните разходи в размер на 50 % от стойността на картата", подчерта Димов. 

Представителите на синдикатите също изразиха благодарност за добрия социален диалог и обясниха, че поредният Колективен трудов договор надгражда националния и ще бъде в подкрепа на работещите в системата на образованието в Димитровград.

 "Димитровград е една от малкото общини в страната, които подписват колективни трудови договори и това всеки път се споменава при срещите на синдиката в София и не само, че тук се подписва такъв договор, община Димитровград надгражда над постигнатото на национално ниво браншово споразумение. Всичко това е благодарение на добрия диалог, който имаме с кмета Иво Димов", каза председателката на Регионалния синдикат "Образование" на КТ "Подкрепа" в Димитровград Иванка Янчева.

„Винаги сме постигали договореност с общината благодарение на добрия диалог, който имаме с кмета. В колективния трудов договор с община Димитровград освен всичко, което бе споменато до сега за работещите в системата на образованието, на местно ниво има и два допълнителни дни отпуск.”, допълни председателя на Съюза на българските учители към КНСБ в Димитровград Донка Вълева. 

Областния координатор на КНСБ Веселин Тодоров допълни, че тристранното споразумение в община Димитровград е израз на прекрасен тристранен диалог.

„Иво Димов е добър партньор на синдикатите. Този Колективен трудов договор е благодарение на усилията на синдикати, работодатели и кмет и надгражда браншовия такъв, постигнат на национално ниво”, подчерта областния синдикален лидер на КНСБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Сигнал за бомба евакуира училище в Димитровград

Условна присъда за нападение над спешен медик в Хасково

Първа инстанция: Изборите за общински съветници в Хасково са недействителни

BILLA отвори нов магазин в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com