Димитровград ще бъде столица на танца в XV-то юбилейно издание на "България танцува`2021"

2165
Димитровград ще бъде столица на танца в XV-то юбилейно издание на "България танцува`2021"
Снимка: община Димитровград

На 27 и 28 ноември 2021г. ще се проведе XV-то юбилейно издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци - класически балет, характерни и съвременни танци "България танцува`2021". Поради пандемичната обстановка миналата година конкурсът не се проведе, а тазгодишното издание ще се състои онлайн. 1300 участника ще представят в 49 състезателни категори в три танцови стила - класически балет, характерни и съвременни танци. 40 танцови формации от цялата страна са заявили своето участие в конкурса и 27 индивидуални участника.

Жури в състав: Проф.Хикмет Мехмедов, Проф. д-р Антон Андонов, Мариана Крънчева, Илиян Недялков и Дарина Бедева ще определят най-добрите сред 461 танцови изпълнения в рамките на два дни в над 20 часовия танцов маратон. Началото ще бъде дадено в събота от 9.00ч, а официалното откриване е планирано за 14.00ч. Събитието ще се излъчва онлайн на следната интернет платформ а:

https://www.facebook.com/events/1501470980252588/?ref=newsfeed 

Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград, организатор е Общински център за танцово изкуство "Галаксико" с ръководител Тихомир Митев. Конкурса има за цел да развива и популяризира танцовите стилове: класически балет, характерни и съвременни танци, обмяната на опит и творческите идеи на постиженията в конкурсните стилове. В двудневния танцов маратон ще се определят най – добрите танцьори в различни танцови направления във всяка възрастова група и състезателна категория.

Награден фонд на конкурса:

Купа на Кмета на Община Димитровград за цялостно представяне на колектив;

Гран При на Министерство на Културата

Гран При на Министерство на Образованието и Науката

Купи за най-добро представяне на колектив за всяка една жанрова категория - класически балет, характерни танци и съвременни танци;

Национални стипендии по програма на Министерство на културата за закрила и стимулиране на деца с изявени дарби за I, II и III място в IV възрастова група, категория - соло в раздел Класически балет, Характерни и Съвременни танци;

Плакети за І, ІІ и ІІІ място – групови изпълнения за всяка една възрастова група и жанрова категория;

Медали за І, ІІ и ІІІ място за индивидуалните изпълнения и дуети за всяка една възрастово група и жанрова категория;

Дипломи за всички участници, класирали се на І, ІІ и ІІІ място в различните жанрови и състезателни категории и възрастови групи;

Парични награди за колективи с най-високи резултати в конкурса, осигурени от Община Димитровград

1-во място - 500 лв.

2-ро място - 300 лв.

3-то място - 200 лв.

Жури:

Проф.Хикмет Мехмедов

Хикмет Мехмедов е роден в Кърджали. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна режисура при професор Николай Боярчиков и професор Пьотр Гусев в Консерваторията в Санкт Петербург.

Работи като главен балетмайстор и Директор на Русенската народна опера (1983-1995), Директор на балета на Националната опера и балет (1995-1998), както главен балетмайстор на Бургаската опера (от 1998 досега).

Хикмет Мехмедов основава последователно балетни класове при Музикалните училища в Русе и Бургас. Той е инициатор и организатор на Първата национална творческа среща на младите български балетмайстори.

Понастоящем Хикмет Мехмедов работи като професор по балетна режисура в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив.

Лауреат е на национални и международни конкурси. Удостоен е със "Златна лира" и "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Изявите му като хореограф както в България, така и зад граница носят подчертано индивидуални авторски решения.

Проф. д-р Антон Андонов

Завършил средно-специално образование като артист-балетист, педагог в Държавно хореографско училище гр. София.

Висшето си образование продължава в АМТИИ – гр. Пловдив със специалност хореографска режисура.

Работи като артист-солист-балетист и балетмайстор в ФА „Тракия” гр. Пловдив и “Слънчев бряг гр. Слънчев бряг.

Автор и постановчик на сченични танцови произведения в самодейни и професионални колективи, както и член на жури в многобройни международни конкурси и фестивали.

Преподава български народни танци в международни летни семинари и курсове следдипломна квалификация “Преподавател по БНТ” в АМТИИ Пловдив.

Дисциплини, по които преподава:

Български народни танци;

Практика по български екзерсис;

Хореографска композиция;

Теория на БНХ;

Методика на преподаване на БНТ

Научно-изследователска дейност:

Докторат на тема: “Мъжки зимни обичаи с игри и хора от Ямболско”;

Хабилитационен труд на тема: “Ръченицата в традиционния танцов фолклор”.

Публикации:

“Ръченицата в традиционната практика” – сп. “Музикални хоризонти” (2007г);

“Традиционни кукерски игри и хора от Ямболско” – сп. “Музикални хоризонти” (2008г);

“Мъжки игри и хора в обичая Ивановство” – сп. “Музикални хоризонти” (2009г).

Художествено-творческа дейност:

Автор на смесен танц “Въртиоро” – постановка във ФА “Тракия”.

Мариана Крънчева

Балерина – класическа и съвременна, актриса, хореограф, модел, преподавател по съвременни танцови техники. Мариана е солистка на Националната Балетна трупа, където танцува първи роли в спектакли като “Серенада” хор. Дж. Баланчин, “Зорба Гъркът” хор. Л. Месине, “Пепеляшка” и “Триптих” хор. Б. Сечанова , “Пролетно таинство” хор. Д. Пандурски, “451 по Фаренхаит” , и солови роли в целия класически и съвременен репертоар на трупата. Родена е в София.

Получава образованието си в Националното у-ще за танцово изкуство, театрален клас 4xС, завършва специалност “Балетна режисура” в Нов Български Университет. Неѝни педагози са имена като Катя Петровска, Боряна Сечанова, Маргарита Димитрова, Николаѝ Георгиев, Ани Петрова. Специализира съвременен танц в Швеицария - с извесната трупа “Nomades- le Loft – Vevey”, по-късно във Виена - на международния съвремeнен семинар Impulstanz.

Участва в редицa балетни академии във Варна, и в маѝсторски класове със световно известни преподаватели като Жилбер Маер, Дина Бьорн, Марко Канталупо, Лис Леа, и мн.други. Като хореограф поставя балетни миниатюри, а по-късно и цели спектакли за трупи като Национален балет – София, балет Арабеск, балет при ОФД - Русе, балетна школа “Силует”, НУТИ.

Неѝни авторски спектакли са: „Не изпускаѝ мишката”, „Улично цвете”, „Спящото езеро”. Хореограф е в няколко оперни спектакъла от репертоара на Национална Опера – София.

Хореографира и режисира модни арт дефилета. Успоредно с работата си като балерина, Мариана се занимава с драматичен и с танцов театър – тя е член на театър “Пантданс”, и на експерименталната театрална трупа “4xС”. Мариана често е ангажирана от БНТ за редица (над 20) телевизионни продукции, както като балерина, така и като актриса и хореограф. Канена е за лице на реклами от фирми като Balcan Air, First Investment Bank, Застрахователна компания “Европа”.

Печели 1-ва награда за хореография на национален конкурс за хореографи “Маргарита Арнаудова” в София, и 3-та награда за хореография на международен фестивал “Златният паун” във Варна. Като балерина има награди от Международен балетен конкурс – Варна, Национален балетен конкурс – Добрич, диплом от Международен конкурс за съвременен т-ц – Париж. Получава специалната награда на Балетна Академия Париж – София за млад талант. Чрез своето изпълнение на съвременна хореография Мариана 3 пъти печели награди за хореографите, чиято работа представя на международни и национални конкурси.

Илиян Недялков

Завършил средно – специално образование към Наицонално Училище по Изкуствата „Панайот Пипков‘‘ гр. Плевен, със специалност ,,Български танци‘‘. След това продължава Висшето си образование в Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство „Проф. Асен Диамандиев‘‘ гр. Пловдив, до степен магистър със специалност ,,хореографска режисура‘‘.

Към днешна дата работи като артист – балетист във Фолклорен Ансамбъл „Тракия“ гр. Пловдив и като преподавател в НУФИ „Широка лъка“ специалност ,,Български танци‘‘ по дисциплините: Композиция и импровизация, Актьорско майсторство и Класически екзерсис.

Носител на награди от различни международни конкурси за изпълнители, като някои от тях са:

1. “XI Международный фестиваль-конкурс сольного танца имени Махмуда Эсамбаева”, Република Чечня.

2. Международен фестивал „Българска душа на Святата земя“, шесто издание, Израел.

3. IODC – International Online Dance Competition 2021.

Дарина Бедева

Завършва НУТИ през 1993г. в класа на Катя Петровска. От същата година е назначена в Софийска опера и балет. От 2000г. на длъжност прима-балерина. С трупата на балета и не само гастролира в: Германия,Швейцария,Италия, Испания, Гърция, Китай, Перу,Боливия, Аруба,САЩ, Кипър и др.

Завършва НАТФИЗ”Кръстьо Сарафов” специалност – балетна режисура.

Награди:

ІІІ-та награда „Анастас Петров”-младша възраст;

І-ва награда „Анастас Петров” – старша възраст;

Поощрителна награда – Международен балетен конкурс „Варна”;

Финалист на балетен конкурс „Масако Оя”- Осака;

Награда за млад изпълнител на Международна академия по изкуствата – Париж;

Кристална лира за ролите в „Баланчин” и „Гето”

Роли:

Марина – „Зорба Гъркът”, Одета-Одилия „Лебедово езеро”, Китри и Улична танцьорка – „Дон Кихот”, фея Люляк, фея Смелост, Брилянт – „Спящата красавица”, Силфида и Ефи- „Силфида”, Баланчин- „Серенада”, „Ху Кеърс” , „Алегро Брилянте”, „Гето”, Милдрид- „451 градуса по Фаренхайт”, Кармен- „Кармен”, Испанска кукла и Мари „Лешникотрошачката” и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com