Ирина Бокова подкрепя Димитровград за ЮНЕСКО

2374
Ирина Бокова подкрепя Димитровград за ЮНЕСКО
Снимка: БГНЕС

Подкрепата си за това Димитровград да бъде включен в списъка за световното културно наследство, защитено от ЮНЕСКО, е заявила днес Ирина Бокова- генерален директор на организацията. Това информират от общинската администрация на Димитровград. Кметът на общината Иво Димов се срещна днес с Ирина Бокова. Двамата участват в международна конференция, посветена на борбата с трафика на културни ценности, информира "Дарик нюз".

Процедурата за вписване на Димитровград, като обект, защитен от ЮНЕСКО, трябва да бъда инициирана от българската държава в лицето на Министерство на културата и продължава в рамките на година и половина - две, е казала Ирина Бокова по информация от община ДСимитровград. На разговорите с нея е присъствала и Мария Донска, Главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО към МВнР.

Димитровград се бори да влезе в списъка на ЮНЕСКО със защитени обекти

Димитровград може да влезе в списъка на ЮНЕСКО със защитени обекти. Това мнение изрази професор Йорг Хаспел, експерт по паметници на со...

Тя е била запозната с писмото от кмета на Димитровград Иво Димов по този въпрос, уточняват от администрацията му. Разговор той е провел и с министъра на културата Вежди Рашидов, който е сред почетните граждани на Димитровград. Като "разумна, интересна и навременна" е определил той идеята Димитровград да съхрани своя уникален архитектурен облик с включване на централната градска част в списъка на защитени от ЮНЕСКО обекти. Тази част бе включена от Съвета на Европа в туристическия маршрут АТРИУМ.

За първи път въпросът с включване на Димитровград в списъка на ЮНЕСКО бе поставена преди 2 години при визита на Иво Димов в Париж, където бяха проведени разговори с експерти в централата на организацията, припомнят от общинската администрация в Димитровград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com