Община Хасково събирала незаконен данък за наследство

798
Община Хасково събирала незаконен данък за наследство

Окръжна прокуратура – Хасково предприе действия за прекратяване на незаконна практика от Община Хасково за събиране на данък за наследство под 250 000 лева. Данните за това са получени от доклада на финансовото министерство за финансовото състояние на общините.

По указание и разпореждане на Върховна административна прокуратура, Окръжна прокуратура - Хасково извърши проверка по реда на надзора за законност на Наредбата за определяне размера на местните данъци в община Хасково, съобщиха от прокуратурата.

При проверката на прокуратурата е установено, че с приетата на 19.12.2008 г. от Общински съвет - Хасково Наредба е определен размер на данък върху наследствата поотделно за всеки наследник или заветник, в нарушение на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), който е въвел необлагаем минимум на наследствен дял, под размера на който не се събира данък.

В чл. 36 от Закона за местните данъци и такси е предвидено данъчната ставка да се определя с решение на общинския съвет в границите, посочени от законодателя, но с предвиден необлагаем праг на данъчна основа при наследствен дял, оценен до 250 000 лева, т.е. при наследствен дял под 250 000 лева данък наследство не се дължи и не се плаща.

Общинският съвет Хасково не е съобразил Наредбата си със ЗМДТ и е задължил всички наследници да внасят данък наследство, независимо от размера на наследствения дял и по този начин е въвел незаконно задължение за внасяне на данък наследство на всички наследници.

Окръжна прокуратура – Хасково е сезирала Административен съд Хасково с искане за отмяна на незаконосъобразната част от Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси в община Хасково. Проверката на Върховна административна прокуратура продължава на територията на цялата страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com