Ремонтират основно културен дом „Химик” в Димитровград

5145
Ремонтират основно културен дом „Химик” в Димитровград
Снимка: община Димитровград

Културен дом „Химик” ще бъде ремонтиран цялостно отвън и отвътре, включително и с прилежащото към него парково пространство. Дейностите ще бъдат извършени по проект Реставрация и ремонт на Културен дом „Химик”, включително прилежащи площи, гр. Димитровград, това съобщи на пресконференция днес кметът на община Димитровград Иво Димов. На началната пресконференция по проекта участваха още ръководителя на проекта инж.Клавдия Тончева, главния инженер на фирмата-изпълнител „Геострой” АД инж. Цветослав Петков, ръководителя на проектантския екип арх.Стефка Иванова, арх.Камен Ганчев, както и екипа по проекта.

„Културен дом „Химик“ е една от емблематичните сгради на гр.Димитровград. 1282кв.е застроената площ, а разгърнатата такава е над 3000кв. Сградата е започната да се строи през 1943г. и това ще е първият такъв мащабен ремонт правен на нея. 240 дни е срокът, който е предвиден за ремонта и реставрацията й. Освен ремонтните дейности ще се подмени осветлението, сцената, озвучаване, за да може тя да се превърне в една алтернативна сцена за културата.”, каза на пресконференцията кмета Иво Димов.

Той подчерта, че това са целеви средства и разпоредбите на Оперативните програми ясно регламентират ясно тяхното използване, което в случая е предвидено за културна инфраструктура. Димов сподели, че решението на местната власт е било да се кандидатства за възстановяване на две от знаковите сгради в града – тази на театъра и на културен дом „Химик”. Обща стойност на проекта е 3 719 102.37 лв. Финансира се чрез комбинирана подкрепа чрез безвъзмездната финансова помощ от ОП „Региони в растеж” в размер на 3 161 237.37 лв., от които 2 687 051.77 лв. европейско и 474 185.60 лв. национално финансиране, и от заемното финансиране от Фонд за устойчиви градове – Фонд за градско развитие в размер на 557 865.00 лв., от които 329 140.00 лв. съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по ОП „Региони в растеж” 2014-2020г.

„Проектът изцяло ще запази съществуващата планова схема и функционална обвързаност на помещенията. На първия и втория етаж се запазва мозайката в предверието и централно фоайе, като същата се почиства и след това полира. Ще се извърши цялостен ремонт на съществуващия киносалон и превръщането му в съвременна многофункционална зала за театрални представления, концерти и конференции. На сцената паркета ще се запази, като се изцикли и полира. Предвижда се подмяна на столовете с нови с подходящи размери, поради което ще се редуцира броят на зрителите – от 400 те стават 319 /221 на партера и 98 на балкона/. Премахва се овехтялата дървена ламперия и се монтира нова облицовка по стените –комбинация от плоскости МДФ и акустични панели/текстил/ с цел подобряване акустиката на залата. По пода ще бъде поставен износоустойчив мокет с тефлонова нишка срещу петна и замърсявания. Запазва се съществуващия окачен таван, който се почиства и пребоядисва с латекс. За да се постигне енергийна ефективност клас В на пода на сутерена се полага фибран 6 см. Ще се подмени цялата дограма. Запазва се стенописът в централното фоайе дело на художника Владимир Пенев – син на поета Пеньо Пенев. Каменната облицовка по колоните, стрехите и корнизите ще се замени от врачански варовик. Ще бъде реставриран пластичния елемент (скулптурата) над главния вход. Ще се възстанови мозайката по външните стълбища и площадки. Мазилката по фасадата ще се измие с параструйка, след което ще се боядиса с акрилна фасадна боя. Към настоящия момент Културен дом „Химик“ няма осигурена достъпна среда за хора в неравностойно положение. Ще се направи рампа за хора в неравностойно положение от североизток. Покривът изцяло ще бъде подменен. Изцяло ще се реновира ВиК мрежа и ел. инсталацията. Предвижда се цялостна подмяна на сградната отоплителна инсталация и отоплителните тела. Предвижда се отопление на газ, като се ремонтира се съществуващото котелно помещение Вентилацията и отоплението на самата зала ще се осъществяват от вентилационна камера. Ще се изградят пожароизвестителна инсталация във всички помещения и пожарогасителна инсталация / дренчерна завеса/ на сцената. Ще се изгради система за видеонаблюдение и оповестителна инсталация. По друг договор на стойност 950 000,00 лв. ще бъде доставено и монтирано оборудване за цялата сграда – нова сценична механизация (подемници за декори, завеси и киноекран), обзавеждане и специализирано оборудване.”, разясни предвидените дейности по проекта инж.Клавдия Тончева.

Представителя на фирмата-изпълнител инж.Цветослав Петков благодари за доверието на общината и сподели, че фирмата има опит във възстановяването на подобен тип сгради. „Надявам се след 240 дни тази сграда да се превърне в сърцето на града, изпълнено с културни прояви”, заяви ангажиментите на фирмата инж.Петков.

Ръководителя на проектантския екип арх.Стефка Иванова сподели, че сградата е много трудна за изпълнение и, че е в изключително тежко състояние. „Целият екип даде сърце и душа за възстановяването й в първоначалния й замисъл – многофункционално културно пространство и се надявам в края на проекта Димитровград да получи красива европейска многофункционална зала.”, каза арх.Иванова.

Символично предаване на ключовете на сградата направи кмета Иво Димов на инж.Петков от строителната фирма, като си пожела да бъдат върнати при вече напълно отремонтирана сграда. Проектът ще бъде изпълняван като обособен проект от Инвестиционната програма на община Димитровград и е част от инвестиционните проекти, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Димитровград, зона за въздействие с преобладаващ социален характер "Културна инфраструктура". Сградата е недвижима културна ценност архитектурна доминанта на „Ансамбъл площад „Трети март“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com