След седмица гледат делото за тероризъм срещу Фриц Жоли Хоакин

11424
След седмица гледат делото за тероризъм срещу Фриц Жоли Хоакин
Снимка: БГНЕС

Хасковският окръжен съд, който днес гледа мярката за неотклонение на близкия на братята Куаши Фриц Жоли Хоакин го остави в ареста, предаде БГНЕС.

Делото срещу задържания за тероризъм френски гражданин ще се гледа на 20 януари. За Фриц Жоли Хоакин има Европейска заповед за арест (ЕЗА). Тя е издадена от прокуратурата във френския град Бобини по обвинение за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница.

Вчера, 12 януари, в прокуратурата е постъпила втора Европейска заповед за арест, издадена срещу Хоакин, но от съд в Париж. Обвинението е за тероризъм - участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. Образувано е производство по Закона за екстрадиция и европейска заповед за арест в Окръжен съд – Хасково.

Френският гражданин е контактувал с един от двамата братя Куаши, окървавили Париж миналата седмица.

Днес адвокатът на Хоакин - Ради Радев, заяви в Хасково, че притеснителното във втората европейска заповед за арест е, че става дума за участие в терористична мрежа. "Разбира се, това са твърдения, които трябва да се доказват", допълни Радев. Радев добави, че Хоакин не е наясно за какво е задържан и сега ще му дадат възможност да се запознае с европейската заповед за арест. "Ще се запознае и неговото становище, каквото и да е, при всички случаи ще бъде екстрадиран", добави Радев. На въпрос разговарял ли е с Хоакин дали има връзка с единия от братята Куаши, Радев отговори, че не е разговарял по този въпрос с Хоакин. "Вчера се опитах да му кажа някои работи, но той отказа да разговаря на тази тема. Може би не разбра за какво става въпрос, а делото беше във връзка с неговото детенце, съпругата му го обвинява, че той го е отвлякъл и така", заяви Радев.

За обвиненията в отвличане, Радев добави, че "има някои неща, които са свързани с тези терористични мрежи в Париж специално, в 19-ти район, има някакви доказателства". "Подробности не мога да ви кажа, тъй като нямам пълна информация", подчерта Радев. На въпрос дали Хоакин често е пътувал до Сирия, до Турция или до Йемен, Радев отговори, че Хоакин му казал, че е пътувал по тази дестинация няколко пъти, не можел да си спомни колко. "Преди да сключи гражданки брак е пътувал до светите места в Саудитска арабия, на поклонение е бил. Аз го попитах общо – в Близкия изток имал ли е пътувания, каза – да. А съдбата на детето е ясна. Когато съобщиха на майката, тя със съдействието на френското посолство, в Свиленград си го прибра и заминаха за Париж", разказа адвокатът.

На първи етап Хоакин твърди, че съпругата му била в Тунис, тя е тунизийска гражданка, родена е във Франция. Той също. Те са второ поколение френски граждани и при това положение попадат под ударите на закона, ако специално той има някакво участие в тези джихадистки групировки, отбеляза Радев.

Автобусът, с който е пътувал Хоакин е бил туристически, пътувал е от Париж, като последната крайна спирка е била Истанбул, уточни още адвокатът му.

Французинът, арестуван у нас, контактувал с Шериф Куаши

Задържаният в България за тероризъм французин е имал няколко контакта с единия от братята Куаши, за които се твърди, че са автори на къ...

Фриц Жоли Хоакин, на 29 години, французин от хаитянски произход, "няколко пъти е контактувал с Шериф Куаши, едни от двамата братя", заяви прокурорката Дарина Славова, цитирана от Франс прес. Той бе задържан на ГКПП "Капитан Андреево" въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗА).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com