X
 
 

10 безценни съвета за по-добра памет

12819 0
10 безценни съвета за по-добра памет
Снимка: iStock/Guliver
Преди да учите за следващия си изпит, може да опитате няколко стратегии за да повишите концентрацията и паметта си. Съществуват доста на брой изпитани техники за подобряване на паметта.

Тези стратегии са установени в рамките на когнитивната психология и предлагат редица начини за подобряване на паметта, повишаване на вниманието и подобряване запомнянето на информация.

Какво представлява анемията и как да я лекуваме

Анемията е заболяване, което може да бъде разграничено като самостоятелно такова, или пък да се разглежда като симптом на други болести...

1.Фокусирайте вниманието си върху материалите, които четете. Вниманието е един от основните компоненти на паметта. За да може информацията, която получавате, да премине от краткосрочната в дългосрочната Ви памет, трябва активно да фокусирате вниманието си върху тази информация. Опитайте се да учите на тихо място, без да отвличате вниманието си, с неща като телевизия, музика и други.

2. Избягвайте да учите всичко на веднъж. Изследванията са показали, че когато се учи редовно материала се научава много по-добре, от колкото когато се стараете да научите всичко за един или два дни.

3. Постарайте се да групирате и организирате материалите които учите, така че съдържащите еднакви или подобни термини уроци, да ги учите един след друг. Така по-лесно ще запомните не само значението на сложните термини, но и прочетената информация като цяло.

4. Разработвайте и репетирайте информацията, която трябва да научите. С цел да се запомни прочетената информация, тя трябва да отиде в дългосрочната памет. Една от най-ефективните техники за запомнянето е репетицията. Когато мислите, че вече Сте запомнили дадена информация, вземете лист и химикалка и напишете наученото.

5. Свързване на новата информация с неща, които вече знаете. Когато изучавате непознат материал, отделете време да помислите как да свържете тази информация с нещата, които вече знаете. С установяването на връзка между новата информация и вече съществуващата такава, Вие може доста по-лесно да запомните новата информация.

Хормоните на щастието и как въздействат на тялото

Щастието зависи от хормоните в организма ни. Когато сме щастливи, сме уверени, привлекателни, здрави и общителни. В състояние на радост...

6. Създайте си концепции за подобряване на паметта. На много хора зрителната памет е силно развита – това им помага по-лесно да запомнят информацията. Обърнете внимание на снимки, диаграми и други графики в материалите които четете. Ако не разполагате с визуални знаци за помощ, създайте си собствени такива, например оцветете в различни цветове отделните теми.

7. Изследванията показват, че когато четете на глас, т.е. четете и едновременно слушате, много по-лесно се запомня прочетения материал.

8. Обърнете повече внимание на трудната информация. Забелязали ли сте как понякога е по-лесно да запомните информация в началото или в края на материала, който четете? Изследователите са установили, че позицията на прочетеното може да играе роля в запомнянето на информацията. Затова обърнете повече внимание на информацията, която се намира в средата на материала и която е по-трудна за запомняне. Друга стратегия е да опитате да преструктурирате информацията, така че да бъде по-лесна за запомняне.

9. Ако сте свикнали да учите на точно определено място, опитайте да смените мястото си за учене. Ако сте учили през нощта, на сутринта за няколко минути прегледайте информацията, която Сте учили предишната вечер.

10. Създайте си навик – точно определено време за учене – идеята е да започвате да учите по едно и също време всеки ден, например сутрин в 10 ч, след това към 15 ч след обед пак и вечерта към 20 ч. Ако започнете да учите още като станете от леглото, и продължите до като си легнете можете да бъдете сигурни, че нищо няма да запомните – в главата Ви ще цари пълен хаос.

6 правила за здрави зъби

Кариесът е неприятно заболяване, при което се образува кухина в зъба, след като твърдата тъкан е разрушена. Освен това, той също предиз...

И както при повечето неща в живота, желанието е най-важно – ако нямате желание да учите и учите насила, просто няма смисъл да си губите времето.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители