10-те "смъртни" гряха в храненето

13317
10-те "смъртни" гряха в храненето
Снимка: Thinkstock/Guliver

„Здравословните” хранителни продукти са наводнили пазара в последните години с екстравагантни обещания за намаляване на теглото. И всеки ден учените отприщват нов строг диетичен режим за милиони хора, които търсят отговори на базата на най-новите открития. Постоянно знаменитости ни убеждават да купим най-новото „бързо решение” , докато противоречиви съобщения за „супер храни” оставят всеки човек по отношение на това как правилно да похарчи парите си, предаде Daily mail. 

Но тези диетични прищевки игнорират ли основните здравословни насоки, с които сме възпитани? Диетологът Роб Хобсън споделя десетте най-често срещаните хранителни грешки, които правим.

Грешка първа: пропускане на хранене.

Някои хора пропускат хранене в опитите си да свалят килограми , докато крайните работни срокове могат също да бъдат причина, поради която в крайна сметка много хора пропускат хранения през деня. Изследванията показват, че хората, които закусват, през деня се хранят по-малко, което доказва, че прескачането на хранене не е добра стратегия за отслабване.

Пропускането на закуска или обяд също може да повлияе на концентрацията, след като се понижи нивото на кръвната захар. Това може да ви направи възприемчиви към закусване на нездравословни храни или зареждане с кафе и енергийни напитки, които могат да ви оставят фалшиво усещане прилив на енергия. Прилагането на малко бдителност към начина ви на хранене е добър начин за поддържане на теглото и енергията през целия ден.

За да се уверите, че вашата диета е наред, определете малко повече време за хранене, независимо дали това означава да си настроите алармата за по-ранно ставане или да намерите време в графика си. Седнете, когато се храните и дъвчете бавно, като оставяте приборите си на масата между хапките. Доказано е, че храненето по този начин, насърчава загубата на тегло, без да пречи на енергийните нива и може да помогне при храносмилателни проблеми

Грешка втора: страх от въглехидрати.

Често въглехидратите се разглеждат като нездравословни. Необработените въглехидрати, като кафяв ориз, овесени ядки, пълносърнест хляб, са добър източник на хранителни вещества, като фибри, които липсват в повечето диети , магнезий, желязо и витамини от групата В. Преработени въглехидрати, които са направени с бяло брашно и захар са по-малко здравословни и могат да окажат влияние върху нивото на кръвната захар. Доказано е, че имат отрицателно въздействие върху здравето и насърчават покачването на теглото.

Намаляването на въглехидратите е полезна стратегия, която помага за загубата на тегло, но изследванията показват , че за дългосрочни резултати трябва да се следва диета с ниско съдържание на мазнини.

Тази група храни е много важна за активни хора, особено за спортисти.

Вместо тоталното изключване на въглехидратите е добре да се наблегне върху избора на непреработени въглехидрати и намаляване на количеството захар и други преработени зърнени храни в режима си.

Можете да пригодите въглехидратите към диетата си, но няма причина да ги премахнете от здравословното и балансирано хранене.

Грешка трета: пренасищане със „здравословни” храни.

Всички ние сме наясно с храните, които са полезни за здравето ни. На храни като гръцко кисело мляко, ядки и масла, като зехтин екстра върджин и кокосово олио, се гледа като на здравословни възможности. Но ако се консумират в излишък, претоварването с тях може значително да увеличи дневния прием на калории и да стимулира наддването на тегло.

Необработените храни в най-ествественото им състояния винаги ще бъдат по-добър избор, но е добре да бъдем внимателни с размера на порциите.

Към много храни, особено тези, които се консумират на закуска, трябва да се подхожда с повишено внимание. Те често са определяни като здравословни, но могат да бъдат подвеждащи, тъй като често са натоварени със захар и сол.

Грешка четвърта: „суперхрани”.

Терминът "суперхрана" е маркетингова фраза, която съдържа малка хранителна стойност. Тези храни често са означени по този начин, тъй като са били във фокуса на изследвания и съдържат особено високо ниво на хранителни вещества.

"Суперхраните” повишават количествата антиоксиданти, като витамин С или съединения като на фитонутриенти, които придават на растителните храни яркия си цвят - като флавоноидите, отговорни за червените и лилави нюанси на горските плодове.

Няма такова нещо като един вид храна, която да лекува всички болести . Включвайки голямо разнообразие от храни в диетата си, ще си гарантирате всичко необходимо, особено ако режима ви включва изобилие от плодове и зеленчуци.

Грешка пета: консумация на „здравословни” напитки.

Индустрията с напитки е огромна и пълна с продукти, които претендират, че са подходящи за здравето. Соковете, които са популярни, много често са натоварени със захар, без значение какво друго имат в съдържанието и са класифицирани като заместител на две порции от дневния прием на плодове и зеленчуци.

Спортните напитки са популярни за употреба по време на или след тренировка, но тяхното съдържание на калории е много по-малко, отколкото са изгорени по време на тренировката.

Те също са с високо съдържание на захар, обикновено глюкоза. Могат да бъдат полезни за поддържане на енергийните нива по време на спортни събития, но не са подходящи за ежедневни тренировки в фитнеса.

Пиенето на гореща вода с лимон често се разглежда като здравословна алтернатива, но това може да се отрази върху здравето на зъбите , предвид високото ниво на киселинност в плода.

Хидратирайте се с вода, която можете да ароматизирате с продукти като розмарин, мента, босилек и краставица. И ограничете всички други „здравословни” напитки през деня.

Грешка шеста: заместители на захар.

Няма здравословна алтернатива на бялата захар. Другите подсладители, като мед и кокосова захар, са популярни, но хората имат погрешното разбиране, че по някакъв начин са по-добър вариант.

В действителност, всички те са захари и се третират по същия начин от организма и имат същия негативен ефект върху вашето здраве, ако се консумират в излишък.

Можете да намалите приема на захар, като го замените с други съставки, като канела, индийско орехче, ванилия и кокос. Те имат естествен сладък вкус, без високо съдържание на захар.

Грешка седма: ненужно премахване на цели хранителни групи.

Проучване на пазара показва значителен процент на хора, които са отгледани с храни, които не съдържат глутен, като опция на здравословно хранене.

Има и тенденция да се изключат други групи храни от диетите, като например млечни продукти, което е отражение на популярността на диети, които насърчават този начин на хранене.

Освен ако не сте в рамките на малка част от населението, които са засегнати от хранителни алергии, непоносимост или състояния като цьолиакия (глутенова алергия), тогава няма да има особена полза от изключването на хранителни групи от менюто си.

Диетолога Роб Хобсън: Няма магия, наречена суперхрана

Две трети от хората вече са с наднормено тегло или затлъстяване, което е основен рисков фактор за цяла поредица от заболявания, включит...

С премахването на цели групи храни от диетата се увеличава риска от хранителен дисбаланс и се развиват нездравословни отношения с храната.

Специалистите по хранене и диетолозите са обучени да помогнат в процеса на изключване на неподходяща диета и да оценят хранителната стойност на режима.

Грешка осма: не четете етикета.

Етикетите на храните са полезен източник на хранителна информация, предназначена да ви помогне да направите здравословен избор.

Често храни, които изглеждат здравословни и с претенции за "ниско съдържание на мазнини", "богати на омега-3" или "без глутен" , могат да се окажат натоварени със захар, наситени мазнини или сол.

Използвайте светлите на цвят етикети за ориентация и избирайте тези, които са със зелен цвят и с кехлибарен.

Внимание! Опасна диета!

Стремежът към постигане на перфектното тяло е на дневен ред постоянно. Следователно всеки опитва различни методи за отслабване или съзн...

Грешка девета: фокусирате се върху калориите.

Следенето на калориите осигурява полезен начин за наблюдение на приема на енергия , като това става още по-лесно чрез етикетите на продуктите.

Важно е да се съсредоточите върху получаването на хранителни вещества, които помагат на метаболизма и влияят върху глада и хормоните. Например, калориите от една опаковка бонбони могат да повишат нивата на инсулин и улесняват трупането на мазнини, и накрая пак сте гладни. Но това е различно от яденето на същите калории , приети от една порция хумус, пълнозърнест хляб или храни, богати на мазнини и протеини.

Изборът на непреработени храни, може да ви помогне да извлечете максимума от вашата диета, премахвайки на фокуса от калориите.

Вашият основен фокус трябва да бъде върху яденето на силно питателни храни, вместо да прекарвате твърде много време в следене на тенденциите и единичната хранителна стойност.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com