40-дневният пост може да е опасен за храносмилателната система

33818
40-дневният пост може да е опасен за храносмилателната система

Християнската културна институция, религията предлага на своите миряни преди големия брой християнски празници, при които се предлагат голям брой разнообразни храни от животински произход, 40-дневния дълъг пост. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Донка Байкова, диетолог и преподавател във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София.

Тя обясни, че по време на 40-дневните пости се предлага християните да се пречистят – духовно и телесно. Тоест, обмяната на веществата да се разтовари, да бъдат излъчени различните разградни продукти на белтъчната, мастната, въглехидратната обмяна, така че организмът да се подготви за следващия период, през който точно такива метаболити ще бъдат предозирани и обмяната на веществата ще бъде в предизвикателството да обработи, да разгради и да се справи с тях.

Соловата кариера скъсява живота на музикантите

Учените от университета в Ливърпул направиха необикновено изследване сред рок и поп музиканти. Оказва се, че популярните соло-изпълните...

По думите на проф. Байкова, по време на 40-дневния коледен пост, за дълъг период от време организмът е лишен от обработка на животински белтъчни храни и когато след Бъдни вечер му се наложи да се справи със същите тези белтъчни храни, той ще бъде изправен пред затруднението 40-дневният пост да се окаже риск за функцията на храносмилателната система, защото когато даден орган или цялото човешко тяло е поставено в режим на свръхработа, е очаквано да последва проблем от здравословен характер.

"Когато се пренатоварят храносмилателни жлези, които 40 дни са били изключени от работа, това са жлезите, които са отговорни за разграждането на животинските храни (белтъци, мазнини), те се оказват в риск да отключат възпалителен процес – гастрит, колит, панкреатит, холецистит, да реагират с възпалителен процес на жлъчка или черен дроб. Ако един от органите на храносмилателната система се окаже в риска, по рефлекторен път и останалите получават импулси за проблем и те могат да реагират със същия възпалителен процес”, каза още проф. Байкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com