5 храни, с които да внимаваме по Коледа

64269
5 храни, с които да внимаваме по Коледа
Снимка: Facebook

Дойдат ли празниците и почти във всеки дом настава една кулинарна вакханалия, на която почти никой не може да устои. Сладко, солено, пак сладко, пак солено. За да оцелеете и през този зимен сезон и да запазите поне малка част от стройната си фигура, ви предлагаме да избягвате доколкото можете, тези 5 ястия:

1. Баница

Едно чудесно и традиционно българско ястие, с което обаче имаме навика да прекаляваме, успокоени от „оправданието” – празници са! Баницата съдържа огромни количества калорично масло, сирене и бяло брашно, които, освен че са лоши за красивата фигура и съдържат много малко полезни в хранително отношение вещества, са добри приятели на вредния холестерол. За предпочитане е парче хубава содена питка – друга чудесна традиция в българската празнична кухня.

2. Сосове за топене

Не всички сосове са еднакви, но когато се зададат зимните празници, усърдните домакини започват да ги тъпчат с какви ли не сирена и масла... да не говорим за готовите „дипове” от магазина. Половин чашка такъв сос ще ви „зарадва” с 300-400 калории и съвсем няма да ви нахрани. Ако обичате да си топвате хлебчето в нещо приятно, изберете хумуса – тази източна паста е „оценена” от медиците като добра за здравето.

3. Кремсупи

Признаваме – нищо не може да стопли така добре в студените зимни дни от купичка хубава кремсупа. Често обаче тя се готви с много сметана или пълномаслено мляко и е пълна с мазнини и калории. Ако обичате гъстите супи, не се отказвайте от тях – просто намалете съдържанието на картофи и мазнини и наблегнете на граха или дори тиквата.

4. Картофено пюре

„Какво е новогодишната вечеря без една хубава порция картофено пюренце?” – ще запитате. Отговаряме – едно много по-здравословно ядене с около 400 калории по-малко. Ако не можете да се откажете от него, поне намалете порцията или заменете маслото със зехтин и обезмаслено мляко. Може също така да подмените част от картофите с пасирани зеленчуци като граха. Вкусът няма да пострада, а калориите и мазнините значително ще намалеят.

5. Какао със сметана

Големите вериги за кафе се надпреварват коя да предложи повече – и по-нездравословни – „коледни” напитки. Сред тях се нареждат кафета и какао, полети с купища сметана, карамел, захарни пръчици и шоколадови люспи. В една голяма порция се съдържат около 400 калории плюс 15 г мазнини и 54 грама захар. Ако можете да се въздържите от сладкото изкушение – и солената му цена – пийте какао вкъщи. Без добавките.

Родопски клин с ориз

Родопският клин е вид родопска баница. Необходими продукти: За тестото: 500 гр брашно сол За плънката: 300 гр ориз 200 гр сирене...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com