5 изненадващи факта за здравето на сърцето, които всеки трябва да знае

4280
5 изненадващи факта за здравето на сърцето, които всеки трябва да знае
Снимка: iStock

Сърцето е най-сложно работещият мускул в тялото. То изпомпва кръв и кислород, така че е изключително важно "да тренирате" този орган всеки ден и на всяка възраст. Някои промени в живота, които ще помогнат за контролиране на рисковете, свързани със здравето на сърдечно-съдовата система. Сред рисковите фактори са:

  • пушене;
  • високо кръвно налягане;
  • високо ниво на холестерол в кръвта;
  • наднормено тегло или затлъстяване;
  • диабет;
  • хиподинамия (липса на физическа активност);

Лекар: 3 сутрешни навика, които са вредни за сърцето и кръвната захар

Минимизирането им може значително да подобри здравето на сърцето, независимо от възрастта на човека, съобщават експертите от изданието Тhe Health Site. 

5 изненадващи факта за здравето на сърцето, които всеки трябва да знае

Гените не са отговорни за всичко - въпреки че генетиката играе роля при сърдечните заболявания, проучванията показват, че начинът на живот играе по-важна роля. Някои сърдечни проблеми са наследени, като аритмия и кардиомиопатия.

Фамилната история на сърдечните заболявания е нещо повече от гени. Хората с фамилна анамнеза за сърдечни заболявания вероятно имат споделени фактори от околната среда и други фактори, които също повишават риска от тези заболявания, включително предаване на навици като начин на живот, диета и упражнения.

Медитацията може да помогне - достъпни практики като медитация могат да играят роля за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Това е просто, безплатно и ефективно средство, от което всеки може да се възползва.

Шоколадът има значение - повечето хора обичат да ядат шоколад и малко хора знаят, че ако ядат черен шоколад, те могат да помогнат за здравето на сърцето си. Изследванията показват, че консумацията на черен шоколад е свързана с намален риск от коронарна болест на сърцето, инсулт и диабет, съобщава здравният портал, позовавайки се на проучвания, публикувани в WebMed.

Черният шоколад може да се яде на малки порции до шест пъти седмично. Ползите от него се обясняват с високото съдържание на флаваноли. Изборът на шоколад, който е поне 70% какао, ще осигури на тялото важни антиоксиданти.

Никога не е твърде късно - грижата за здравето на сърцето може да започне на всяка възраст. Независимо от възрастта на човек, той все още може да предприеме стъпки за подобряване на сърдечно-съдовото здраве. Дори промените да бъдат въведени на 50-годишна възраст и по-късно, това може да удължи живота с 12-14 години, допълва още здравният портал.

Яденето на пет порции плодове и зеленчуци дневно, ходенето по 20 минути на ден, поддържането на здравословно тегло и отказът от пушене увеличават продължителността на живота за жените до 93 години, а за мъжете до 87,5 години.

Започнете да ходите по-често - отдавна е известно, че не е необходимо да се правят по 10 000 крачки на ден. Ходенето със спокойно темпо в продължение на 30-60 минути може да помогне за намаляване на риска от смърт, а интензивността на стъпките (ходене) не влияе на риска от смърт, допъпва здравният портал, позовавайки се на изследване, публикувано в WebMed.

Кардиолог: Тази храна ускорява стареенето на сърцето повече от солта

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com