Лекар: 3 сутрешни навика, които са вредни за сърцето и кръвната захар

54799
Лекар: 3 сутрешни навика, които са вредни за сърцето и кръвната захар
Снимка: iStock

Някои сутрешни навици дори и тези, които на пръв поглед изглеждат здравословни и безобдни, се оказват твърде вредни за сърцето и поддържането на здравословни нива на кръвната захар. Това споделя руският лекар д-р Мириам Стопард. Един от тези навици са физическите упражнения

Най-вредните сутрешни навици за сърцето и кръвната захар

Лекарят счита, че упражненията веднага след събуждане не са най-добрият вариант. Тялото е дехидратирано и тъканите не се разтягат добре. Сутрешните упражнения могат да доведат до увреждане на гръбначния стълб и до наторване на сърцето вреднага след ставане.

Лекар: Яжте този плод след хранене, сваля захарта и холестерола

Експертът също така съветва да избягвате чаша кафе или чаша портокалов сок сутрин. Тези напитки повишават нивата на кръвната захар. След събуждане процесите, които контролират нивата на инсулин в кръвта, не работят правилно. Ето защо, първото нещо, което лекарят препоръчва да направите сутрин, е да закусите обилно. И едва тогава можете да изпиете любимите си напитки.

Защо кафето на празен стомах е лошо?

Благодарение на органичните съединения, присъстващи в кафето, се стимулира секрецията на стомашен сок в стомаха. Основният му компонент е солна киселина, която е агресивна към стомашната лигавица. Въпреки това, слузта, произведена от жлезите, надеждно защитава стените на стомаха от агресивни влияния. Следователно при здрав човек кафето на гладно няма да навреди на стомаха. Но при гастрит, пептична язва и др. защитната функция е нарушена и кафето на празен стомах ще навреди.

Сутрин тялото произвежда активно така наречения хормон на стреса - кортизол, пикът на производството му е към 8-9 часа и намалява към 10-11 часа. Кофеинът също така насърчава производството на кортизол и порция кафе на празен стомах само ще засили ефекта на хормона, което ще доведе до прекомерна раздразнителност, тревожност, апатия, повишено кръвно налягане и т.н. Но чаша кафе ще бъде полезно, когато има физиологичен спад в секрецията на този хормон.

“Хората с предразположеност към диабет не трябва да пият кафе на празен стомах. Учени от университета в Бат (Великобритания) проведоха експеримент, при който на една група участници беше предложено силно кафе веднага след събуждане, докато на други беше предложена сладка напитка половин час след закуска, след което беше направен кръвен тест за определяне на глюкозата нива. Установено е, че пиенето на кафе на празен стомах удвоява кръвната захар. Според експерти в дългосрочен план такива колебания могат да доведат до нарушена толерантност на организма към глюкозата и повишен риск от развитие на диабет”, казва още експертът.

Висока кръвна захар: 8 забранени храни

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com