7 богати на фибри храни, които свалят холестерола

1929
7 богати на фибри храни, които свалят холестерола
Снимка: iStock

Фибрите са необходими на тялото за нормалното му функциониране - ​​важно предимство на това вещество е способността му да влияе върху нивото на лошия холестерол (LDL) и кръвната захар. Когато се консумират редовно, фибрите намаляват количеството на LDL и глюкозата.

7 храни, които свалят холестерола

Диетологът Анна Тейлър споделя че нормата за консумация на фибри е от 25 до 35 грама на ден. Експертът съветва тези полезни вещества да се търсят в храните. Най-добрите според нея в това отношение са:

  • изделия от пълнозърнесто брашно
  • ечемик
  • боб
  • горски плодове
  • круши
  • брюкселско зеле
  • семена от чиа

Мляко - вдига или сваля холестерола

"Въпреки че въглехидратите получават лоша слава, пълнозърнестите храни са отличен източник на фибри. В допълнение към фибрите, те съдържат антоцианидини, полифеноли и гликозиди. С една дума това, което диетолозите наричат ​​фитонутриенти. Те помагат за предотвратяване на различни заболявания", казва специалистът.

Ечемик - експертът препоръчва тази вкусна и много полезна зърнена култура да се добавя към супи, месни, зеленчукови и рибни ястия. Ечемикът, освен фибри, съдържа много витамини и минерали.

Диетологът счита, че бобът е един от най-добрите източници на протеини и фибри, от които се страхуват холестеролните плаки. 

Всички горски плодове са невероятно здравословни, но шампионите по съдържание на фибри са боровинките и малините. Пресните плодове могат да бъдат заменени със замразени. Те са по-евтини и съдържат същия комплекс от полезни вещества.

Круши - д-р Тейлър определя тези плодове за фантастичен източник на ценни вещества. В сравнение с подобни продукти, те са по-богати на разтворими фибри, които забавят храносмилането и намаляват лошия холестерол.

Брюкселско зеле - за да получите фибри, продуктът трябва да се вари или още по-добре да се пече.

„Всеки, който има висок холестерол и наднормено тегло, трябва спешно да включи брюкселско зеле в диетата си. Ще бъде по-лесно и по-бързо да отслабнете“, казва диетологът.

Само две супени лъжици семена от чиа съдържат една трета от дневната ви нужда от фибри. „Включете ги в менюто си и ще разберете колко са здравословни“, каза диетологът.

"Разбира се, това не са всички продукти, в които могат да се намерят фибри. Полезни хранителни вещества има в лещата, артишока и булгура. Съдържат се още в сини сливи, смокини, фурми, тиква, спанак и овесени ядки. Консумацията им ще помогне за понижаване на холестерола, загуба на тегло и предотвратяване на диабет", допълва още д-р Тейлър.

Учени: Първият симптом на висок холестерол може да се появи през нощта

Важно: Публикацията е само с информативна цел! Тя не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Всички действия, свързани с прием на продукти, лекарства, хранителни добавки и лекарства, които се използват в официалната и традиционната медицина, трябва да бъдат съгласувани с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какви процедури премахват мастните бучки по очите?

Защо трябва редовно да похапваме тиквени семки?

По колко чаши кафе на ден са вредни за костите?

Сваляне на високо кръвно - 5 храни, които могат да помогнат

Какво ще помогне за понижаване на холестерола без лекарства?

Настойки и отвари при артроза и артрит

За какво са толкова полезни лилавите плодове?

Желязо - когато се събудите, калций - през нощта: Кога да пиете витамини и минерали?

Как зехтинът влияе на кръвната захар?

Топ 10 на най-добрите храни при липса на серотонин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com