7 съвета за превенция и реакция при бедствия

3958
7 съвета за превенция и реакция при бедствия
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Младежи от Български младежки червен кръст информираха асеновградчани как да бъде намален рискът и как да се защитят при бедствия, аварии и кризи. Инициативата се проведе по повод Деня на гражданската защита. Ето седем от съветите, които младежите отправиха към гражданите на Асеновград, за превенция и спасение преди и по време на бедствия.

1. Вкъщи винаги трябва да имате на съхранение бутилирана минерална вода – поне четири литра на човек на ден. Два от тях - за пиене, а останалите – за миене и хигиенни нужди. Необходимо е да има налична вода за поне три дни.

1 500 лв. коства вандалската проява върху новата капкова система в Асеновград

В размер на около 1 500 лева са щетите, нанесени върху новата система за капково напояване в Градския парк на Асеновград. Припомняме, ч...

2. Запасете с храна – главно с трайни продукти, които изискват съвсем малко вода за приготвянето си, и няма нужда да се съхраняват в хладилник. Такива са консервите с месо, плодове и зеленчуци, сокове, мляко, супа. От висококалоричните храни – конфитюр, тестени изделия, бисквити. И още - бонбони за смучене, захарчета, кафе, чай. Трябва да се избягва солена храна, защото тя предизвиква жажда.

3. Необходимо е да разполагате с определени инструменти и материали – радио на батерии, фенер, свирка, кибрит в непромокаем съд, джобно ножче, отварачка за консерви, клещи, гаечен ключ, найлон за постилане, съдове и прибори за еднократна употреба и други.

4. Добре е да имате приготвен комплект за първа помощ. Той трябва да съдържа стерилни цитопласт, марли, бинт и памук, триъгълни кърпи, ножица, пинсети, спирт, сапун, ръкавици, маска за уста.

Събират храни в помощ на възрастни хора, живеещи в селата

Благотворителна кампания в помощ на възрастните хора, живеещи в селата на България, организира млада жена, която е родом от Стара Загор...

5. При бедствип помагайте на деца, самотни майки, възрастни и хора с увреждания. Превантивна мярка е на първо място да не заключвате вътрешни врати. Те са път за евакуация. Уведомете компетентните лица, ако се съмнявате, че здравето на някое дете или възрастен е под въпрос по време на бедствието. Осигурете безопасен подслон за деца без надзор. Предварително научете детето си, че Спешният телефонен номер, на който се звъни при кризистни ситуации, е 112.

6. При пожар е добре да излезете на тераса или отворен прозорец и с викове и ръкомахания да сигнализирате, че се намирате в опасност. Ако не може да достигнете до открито пространство е добре да се скриете в баня, като пуснете душа, а пред устата и носа си поставите намокрена дреха или плат. Научете и детето си на това.

7. Важните семейни документи трябва да стоят на достъпно място и да бъдат съхранявани във водоизолиран плик. Такива са завещание, застрахователна полица, договори, нотариални актове, лична карта, здравна книжка, банкови документи, свидетелства за раждане, за сключване на брак, смъртни актове.

Фотоапарат, принтер и пиано – сред вещите за продажба от ликвидирания Обреден дом в Асеновград

Община Асеновград ще разпродава движимото имущество на Обредния дом, след неговата ликвидация. Част от активите на дружеството са морал...

През юли 1936 г. българският цар Борис ІІІ издава указ, който утвърждава Наредба-закон за противовъздушната и химическа защита на населението в Царството. Въз основа на него са разработени правилници и инструкции за защита на цивилното население, материалните и културни ценности. Разпоредени са и задълженията на въоръжените сили и на държавните служби. „Гражданска защита“ е съществувала под различни форми и наименования през периода 1936 г. – 2011 г. Празникът се отбелязва от 1993 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com