8 неща у дома действат зле на щитовидната жлеза

24297
8 неща у дома действат зле на щитовидната жлеза
Снимка: Pixabay

Щитовидната жлеза може да е малък, но за сметка на нова един от най-важните органи в човешкото тяло. Ако се забележи проблем с нея, това може да доведе до много неприятни последствия. Тя е отговорна за правилното функциониране на метаболитните процеси в организма. Важно е да се грижите за нея и за здравето си, ако усетите някакви симптоми за проблем. Профилактичните прегледи също са препоръчителни. Ето обаче 8 неща, от които може сами да се предпазите. Те се намират у дома и вредят на щитовидната жлеза.

Соя – стойте далеч от соевия протеин, защото той пречи на нормалната функция на щитовидната жлеза. Ограничава усвояването на йод. Тази храна се смята за вредна, ако се консумира по-продължително време, така че за да се предпазите, по-добре не рискувайте и не я включвайте в менюто си.

Пластмаса – навсякъде чуваме как пластмасата е вредна за околната среда. Е, тя е вредна и за хората. Добре е да не ползвате пластмасови прибори или съдове за готвене, опаковки и други. В нея има силни химикали, които могат да предизвикат проблеми със здравето ви.

Антибактериални средства – вероятно често срещате всякакви средства с антибактериален ефект – кърпички, сапуни, лосиони и спрейове за ръце и т.н. Те обаче може да съдържат триклозан, ето защо отново трябва да внимавате и да четете опаковката. От една страна това вещество контролира бактериите върху кожата, но от друга може да навреди на щитовидната жлеза.

Пестициди – внимавайте, ако имате градина и я обработвате с тях, защото те могат да предизвикат заболявания на щитовидната жлеза. Дори близките ви, които имат контакт с вас, също са изложени на риск, макар те да не са имали пряк достъп до пестицидите.

Тежки метали – внимавайте до какви химикали имате достъп в ежедневието си. Пазете се от тежките метали, които се съдържат в тях като олово и живак. Те могат да отключат сериозни здравословни проблеми, свързани с щитовидната жлеза.

Огнезащитни средства – такива може да срещнете в пълнежа на тапицериите, килимите, в екрана телевизора и компютъра. Ефектите от тях могат да засегнат нервната система, развитието, поведението или щитовидната жлеза.

Продукт с незалепващо покритие – съдове за готвене, предмети и опаковки. Те съдържат вредни химикали и вещества за щитовидната жлеза и вашето здраве.

Паста за зъби с триклозан – това вещество се съдържа в някои определени видове паста. Хубаво е да четете съдържанието преди да закупите такава. Това вещество може да окаже негативно влияние на метаболизма, щитовидната жлеза и репродуктивната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com